Socijalna nejednakost

BiH: Sve više siromašnih izazov za socijalne radnike

Siromaštvo i sve veća društvena nejednakost izazov za bh. socijalne radnike
Lifestyle / Flash | 11. 10. 2018. u 11:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj siromašnih i nezaposlenih te sve veća društvena nejednakost izazovi su s kojima se socijalni radnici u Bosni i Hercegovini moraju nositi, istaknuto je na Konferenciji o obrazovanju socijalnih radnika u BiH koja se održava danas u Sarajevu.

Izvanredna profesorica na Odsjeku za socijalni rad Fakulteta političkih nauka Univeziteta u Sarajevu Sanela Šadić rekla je da zbog tih pojava poslovi socijalnih radnika postaju sve složeniji i izazovniji.

''Socijalni radnici imaju puno posla da isprave sve društvene nepravde i da pomognu onima koji ne mogu da sustignu društveni tempo koji nam se nameće'', dodala je Šadić.

Predsjednik Saveza socijalnih radnika Federacije BiH Mirnes Telelović naveo je da svim ustanovama socijalne zaštite nedostaje socijalnih radnika dok je istovremeno u Kantonu Sarajevo veliki broj njih na evidencijama nezaposlenih.  

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton kazao je da sistem socijalne zaštite u BiH treba unaprijediti da bi dostigao međunarodne standarde i dodao da će OSCE nastaviti podržavati edukaciju socijalnih radnika u BiH kako bi bili zaštićeni najugroženiji slojevi društva.  

Na konferenciji će kroz tri panela biti razmatrane bitne teme iz oblasti socijalnog rada i socijalne politike.

Konferencija se održava u organizaciji Saveza socijalnih radnika FBiH i Saveza udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti RS, uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close