Otvorena na današnji dan

Sarajevska Vijećnica slavi 127. rođendan

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog razdoblja u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, danas slavi 127. rođendan
Lifestyle / Flash | 20. 04. 2023. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevska Vijećnica slavi 127. rođendan

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog razdoblja u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, danas slavi 127. rođendan, javlja Anadolija.

Sarajevska Vijećnica otvorena je 20. travnja 1896. godine i do danas predstavlja jedan od najljepših objekata izgrađenih za vrijeme austro-ugarske vladavine u pseudomaurskom stilu, te svjedoči svim događajima koji su duže od stoljeća zadesili Sarajevo.

Prvobitno je bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine, služila je gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga, postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine Vijećnica je bila više puta granatirana

Za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine Vijećnica je bila više puta granatirana.

U noći s 25. na 26. kolovoza 1992. godine zapaljena je s agresorskih položaja u okolini opkoljenog Sarajeva, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 90 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o povijesti BiH. Procjenjuje se da je vatrena stihija odnijela oko dva milijuna knjiga, koje su govorile o povijesti Bosne i Hercegovine i predstavljale nacionalno blago zemlje.

U noći, 25. na 26. kolovoza 1992. godine, brojni građani Sarajeva zajedno s tadašnjim uposlenicima pokušavali su da spase neke od knjiga od požara, dok su bili izloženi konstantnoj snajperskoj vatri s položaja tadašnje Vojske RS-a sa okolnih brda.

Zahvaljujući snazi razumijevanja i solidarnosti prijatelja i partnera, Vijećnica je obnovljena i svečano otvorena 9. svibnja 2014. godine, na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom. Ponovo se uzdigla još prkosnija i još ljepša.

 U noći s 25. na 26. kolovoza 1992. godine zapaljena je s agresorskih položaja

Njena poslijeratna obnova trajala je 18 godina, da bi se ovaj svjetski simbol susreta civilizacija vinuo iz pepela, prkosno uspravio, u svom autentičnom raskošnom izdanju. To je bila i pobjeda grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Svi dijelovi Vijećnice rekonstruisani su na osnovu dokumenata i fotografija stare Vijećnice pronađenih u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, pa su u prostoriji Gradskog vijeća danas drvene klupe i govornica, a svi ornamenti na zidovima i plafonu su autentični i ručno oslikavani.

Sarajevska Vijećnica otvorena je 20. travnja 1896. godine

Mnoge stvari unutar ove ljepotice su specifične. Rubovi zidova zlatne boje zapravo su zaista zlatni. Rađeni posebnom tehnikom, premazivani su listićima zlata potopljenim u boju, posebnim kistom od kamilje dlake.

Smještena nedaleko od Baščaršije, na Mustaj-pašinom mejdanu, Vijećnica, iako je sve u njoj novo, i danas odiše periodom u kojem je napravljena.

U njoj se sada čuvaju knjige i rukopisi od iznimne vrijednosti i rariteti te predstavlja multimedijalni centar kulture, umjetnosti i privrede Grada Sarajeva i države BiH, u kojem se održavaju koncerti, književne večeri, izložbe, prezentacije, konferencije, kongresi, simpoziji, prijemi, obilježavanje godišnjica, vjenčanja.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2006. godine proglasila je Vijećnicu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close