Sarajevo te neće zaboraviti

Sarajevo se oprašta od Švabe: Na Vijećnici slika Ivice Osima

Sport / Nogomet | 01. 05. 2022. u 22:06 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I rodni grad Ivice Osima na dostojanstven način nastoji da se oprosti od nogometne legende i velikog čovjeka, koji je danas u Grazu preminuo u 81. godini, prenosi Anaodlu Agency (AA).

U čast velikana bh. nogometa Grad Sarajevo je fasadu Vijećnice osvijetlio slikom Ivice Osima.

“Danas nas je napustio veliki čovjek. Predani sportaš koji je sve radio sa strašću i iz ljubavi prema igri. Cijenjen i legendaran svuda u svijetu. Neustrašivi sarajevski duh, koji nije ustuknuo pred zlom i u najtežim trenucima za Bosnu i Hercegovinu i rodno Sarajevo. Tih. Nezaboravan. Vječan. Ivica Osim Švabo. Hvala Ti što si bio naš. Sarajevo te neće zaboraviti“, objavio je Grad Sarajevo na društvenim mrežama.

Tijekom dana od Osima su se posljednji put oprostili mnogi bivši i sadašnji nogometaši, sportaši, sportski radnici, kolektivi, javne osobe, političari...

Foto: Anadolija / FK Željezničar upalio je reflektore na stadionu Grbavica simbolično u 19.41 sati

Njegov Fudbalski klub Željezničar upalio je reflektore na stadionu Grbavica simbolično u 19.41 sati s obzirom da je te godine rođen Ivica Osim. Iz “plavog“ kluba su otvorili kapije stadiona i pozvali navijače da dođu i oproste se od “Straussa sa Grbavice“.

Ivica Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu. Nogometnu karijeru počeo je 1954. godine u omladinskom pogonu FK Željezničar iz Sarajeva. Za prvi tim Željezničara debitirao je 1959. godine. Zbog izvanredne tehnike, sjajnog vođenja lopte, efektnog driblinga i dobrog šuta, dobio je nadimak "Strauss sa Grbavice" i brzo postao miljenik publike.

Nakon devet godina provedenih u FK Željezničar, u prosincu 1968. godine prelazi u nizozemski FC Zwolle, a igrao je i za francuske klubove Starsbourg, Sedan, Valenciennes. Potom se vratio u Strasbourg, gdje ostaje sve do 1978. godine i kraja igračke karijere. Bio član mlade U21 reprezentacije SFR Jugoslavije, potom A reprezentacije za koju je u 16 utakmica postigao osam golova.

Bogatu trenersku karijeru započeo je na klupi Željezničara 1978. godine, a trenirao je reprezentaciju SFR Jugoslavije, Partizan, Panathinaikos, Strum Graz, JEF United te reprezentaciju Japana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close