rizik

Prva epizoda: Zbog zagađenosti zraka u Sarajevu proglašena pripravnost

Lifestyle / Flash | 03. 12. 2015. u 17:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog moguće prekomjerne zagađenosti zraka u narednim danima, u Županiji Sarajevo je danas proglašena prva epizoda - pripravnost, priopćeno je iz županijske press-službe.

Prvu epizodu je proglasio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić u funkciji predsjednika Operativnog stožera Vlade Županije Sarajevo na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor nad planom provođenja interventnih mjera u slučaju prekomjernog zagađenja. Stručno tijelo čine predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH te stručnjaci iz oblasti zaštite zraka i predstavnik ministarstva.

Stručno tijelo je upozorilo da rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Županije Sarajevo ukazuju na prekoračenja dozvoljenih graničnih vrijednosti čvrstih čestica PM 10, koja na referentnim stanicama Otoka i Ilidža dostižu vrijednosti do 190 mikrograma po metru kubnom.

Prva epizoda podrazumijeva preporuku za smanjeno kretanje naročito tijekom jutarnjih i večernjih sati za rizične kategorije stanovništva među kojima su osobe s kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama dišnog sustava, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice.

Upućen je apel vozačima da smanje upotrebu osobnih vozila na najmanju moguću mjeru, što se naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja puno više emitiraju štetne materije u okoliš, dok će sva vozila koja vidno emitiraju veće količine dima i čađi biti poslana na vanredni tehnički pregled.

Kažnjivo je svako spaljivanje otpada u kućanstvima i upućen je poziv da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općine i Županije na eko telefon: 033/ 660- 000 ili na telefon Županijskog operativnog centra civilne zaštite, na broj 121.

Apel stanovnicima Županije je da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, a svim pravnim osobama, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta je upućen poziv da poduzmu sve tehnički izvodive mjere potrebne za smanjenje emisije, uključujući čišćenje svih dimovodnih instalacija, po potrebi odgađanja svih aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta zraka.

Potrebno je da javna komunalna poduzeća ¨Rad¨ i ¨Park¨, kao i svi ostali subjekti koji rade na čišćenju prometnica i drugih javnih površina, pojačaju svakodnevne aktivnosti.

Prognoza vremena za naredna tri dana iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH ukazuje da bi moglo doći do daljnjeg povećanja zagađenja zraka zbog stabilnih vremenskih uvjeta. Ne očekuju se padaline ili jači vjetrovi.

Kopirati
Drag cursor here to close