Terra Dinarica

Počinje 1. međunarodni Via Dinarica kamp

Lifestyle / Flash | 21. 04. 2017. u 14:09 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi međunarodni Via Dinarica kamp će biti organiziran od 21. 4. do 2. 5. 2017. godine, na Prenju, Čvrsnici i u kanjonu Rakitnice, lokacijama koje su dio Bijele staze Via Dinarica u Bosni i Hercegovini.

Preko 30 volontera iz BiH i zemalja okruženja, ali i Kostarike, Hong Konga, Francuske, Njemačke i ostalih zemalja će, tokom narednih 10 dana, uređivati i pripremati planinarske staze za predstojeću sezonu, te bliže upoznati prirodne ljepote i potencijale naše zemlje.

Međunarodni kamp organizira udruženje Terra Dinarica iz Sarajeva, u suradnji sa planinarskim društvima Vilinac i Prenj Glogošnica 1979, dok će učesnike osiguravati GSS stanica Jablanica.

Podsjećamo, Via Dinarica je ove godine uvrštena među najbolje svjetske destinacije u izboru prestižnog časopisa National Geographic Traveler, a više puta istaknuta je i kao preporučena destinacija i od drugih medija, kao što su Vogue, Guardian i Geo.

Kranji ciljevi Via Dinarice su stvaranje veza između gradova i ruralnih zajednica u regiji, podizanje svijesti o dobrim poslovnim praksama i zaštiti okoliša, stvaranje turističke ponude koja se oslanja na prirodne ljepote, tradicionalne prozvode i jedinstveno kulturno naslijeđe, kao i povezivanje ključnih aktera u regiji sa ciljem začinjanja održivog ekonomskog razvoja.

Trenutni projekat, koji podržavaju USAID i UNDP, služi kao osnova za razvoj sličnih manjih i većih projekata širom regije.

Kopirati
Drag cursor here to close