Idete li i vi?

Pivo pod palmama umjesto na Oktoberfestu

Gradske vlasti u Münchenu su osmislile alternative kako bi ublažile krizu za sve koji žive od Oktoberfesta.
Lifestyle / Flash | 19. 09. 2020. u 20:20

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Pivo pod palmama umjesto na Oktoberfestu

Ove godine neće biti Oktoberfesta u Münchenu. Razlog je, naravno, korona. Ali gradske vlasti su osmislile alternative kako bi ublažile krizu za sve koji žive od te manifestacije. Jer, oni gube ukupno 1,23 milijarde eura.

Christin je provela ljeto pod palmama, sa stopalima u pijesku – i to usred Münchena, na Theresienwiese. Tamo gdje je inače sredinom srpnja veliko gradilište, gdje radnici s kamionskih prikolica kranovima vuku ogromne šatore i uređaje za zabavni park na Oktoberfestu. Deset tjedana postavljanja i izgradnje, dva tjedna zabave i onda još pet tjedana za uklanjanje svega i čišćenje.

No ovoga ljeta sve je drugačije. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata Oktoberfest - ili kako ga Bavarci od milja zovu „Wiesn“ - neće biti održan. Umjesto toga, stanovnici Münchena ove godine imaju Theresienwiese, prostor na kojem se inače održava Oktoberfest, samo za sebe. 42 hektara površine. „To je poseban osjećaj“, kaže Christin, mlada djevojka iz Münchena.

Gubitak od 1,23 milijarde eura

Clemens Baumgärtner, direktor Oktoberfesta i referent za gospodarstvo grada Münchena, kaže da će gubitak koji će zbog toga imati grad, ugostitelji, vlasnici zabavnih parkova, taksisti, hotelijeri, restorani i prodavaonice suvenira iznositi oko 1,23 milijarde eura. Svake godine na Oktoberfestu nastaje 13.000 radnih mjesta i radi 500 tvrtki. No Wiesn za stanovnike Münchena nije samo gospodarski čimbenik, nego i glavna turistička atrakcija. Širom svijeta se održavaju kopije Oktoberfesta: od Brazila preko Kanade pa sve do Kine. Original na Theresienwiese posjeti oko šest milijuna ljudi koji u tradicionalnoj nošnji slave u kolektivnom pijanstvu, šeću između štandova i uživaju u zabavnom parku.

Umjesto toga, ove godine se u organizaciji grada održava manifestacija „Ljeto u gradu“. Time se željelo pomoći svima koji žive od Oktoberfesta da prebrode krizu. Na različitim mjestima u gradu postavljeni su vrtuljci, štandovi i pivnice – naravno, uz pridržavanje pravila higijene i odstojanja.

Na Theresienwiese je nasut pijesak i postavljene su palme. Tu su i sprave za penjanje na kojima treniraju sportaši i igraju se djeca. Navečer se u organizaciji grada održavaju besplatni satovi aerobika s trenerima. A tu su i povremeni koncerti.

Pivo pod palmama

U blizini pješčane plaže studenti su postavili šator sa stolovima i klupama. Iz njega odjekuju hitovi koji se sviraju i na Oktoberfestu. „Nedavno su neki čak postavili pravi bazen“, priča Christin. Ona stanuje u blizini i dolazi svaki dan na umjetnu plažu kako bi se sunčala i čitala. „Naravno da je šteta što se Oktoberfest neće održati, ali ovako mi se skoro više sviđa“, kaže ona.

I Clemens Baumgärtner je zadovoljan svojim „Ljetom u gradu“ koje će se produžiti do početka listopada. „Do sada je bilo uspješno jer nije bilo zaraženih, gužve, pijančevanja. Osim toga, mnogi njemački gradovi su vidjeli taj koncept. To nailazi na odobravanje.“

A ugostitelji imaju plan za spašavanje sezone. U razdoblju u kojem se trebao održati Oktoberfest (19. 9. do 4. 10.) ove će se godine prirediti tzv. „Wirtshaus-Wiesn“. „Wiesn nije mjesto to je način života“, objašnjava Gregor Lemke, predstavnik minhenskih gradskih ugostitelja u razgovoru za DW. I dodaje da se zato ne radi o zaradi nego više o povratku korijenima.

Wiesn 2020. skoro kao 1810. U tome će sudjelovati 54 gostionice, kako one u gradu, tako i one koje inače rade na Oktoberfestu. Točit će se tradicionalno pivo raznih pivovara, posluživati pečena piletina i svinjske koljenice. Svirat će orkestri koji i inače nastupaju na Oktoberfestu, a gosti su pozvani da odjenu tradicionalnu bavarsku odjeću.

Lemke i njegovi kolege pretpostavljaju da će zbog korone uglavnom dolaziti posjetitelji iz Münchena i okolice. Dakle, publika neće biti tako internacionalna i bit će manje razuzdano nego u šatorima na Oktoberfestu s njihovih 10.000 mjesta. Ugostitelji će se morati pridržavati pravila o higijeni i odstojanju.

A ako ovakav Wiesn bude uspješan, mogao bi se održati i iduće godine, zajedno s pravim Oktoberfestom. To vrijedi i za „Ljeto u gradu“, najavio je Clemens Baumgärtner.

Samo jednog iduće godine sigurno neće biti: pješčane plaže s palmama na Theresienwiese. Jer tamo će onda najprije tjednima biti veliko gradilište, a potom veliki party.

Prvi Oktoberfest održan je 1810. povodom kraljevskog vjenčanja Ludwiga od Bavarske s njegovom Theresom. Bilo je to slavlje u kasnom ljetu u cijelom gradu. Danju su se na Theresienwiese održavale konjske utrke, a navečer se sastajalo u gostionicama kako bi se slavilo i plesalo. Tako bi sada opet trebalo biti. „Radi se o tome da se pokaže: uživajte u životu, veselite se zajedno – to korona nije pokvarila“, kaže Lemke, prenosi DW .

Kopirati
Drag cursor here to close