Istraživanja...

Ovo je najbolji položaj za spavanje, kažu kiropraktičari

Jeste li ikada razmišljali o tome da strana tijela na kojoj spavate ima određen utjecaj na vaše zdravlje?
Lifestyle / Flash | 08. 03. 2024. u 10:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravo tako! Ako je vjerovati nekim studijama, najbolji položaj za zdravlje je na lijevom boku.

Ovo je šest razloga zašto je dobro spavati na lijevoj strani tijela:

1. Poboljšava funkciju limfnog sustava

Limfni sustav igra ključnu ulogu u našem tijelu jer uklanja otpad i toksine. Stručnjaci kažu da se najveća žila limfnog sustava nalazi upravo na lijevoj strani tijela, a kada spavate na toj strani, otpad se iz tijela izbacuje učinkovitije. Također, limfni sustav zadužen je i za transport masnoća, proteina i drugih važnih tvari za naš organizam, a ležanje na lijevoj strani tijela omogućava ovim hranjivim tvarima da brže dođu do stanica.

2. Slezena bolje radi svoj posao

Slezena je najveći organ u limfnom sustavu i nalazi se na lijevoj strani tijela. Kada spavate na lijevom boku, vaša slezena radi učinkovitije. Glavni razlog za to je gravitacija koja potiče protok krvi u slezeni i tako omogućava da brže filtrira nečistoće.

3. To potiče pravilnu eliminaciju otpadnih tvari

Spoj između tankog i debelog crijeva nalazi se na lijevoj strani tijela pa, kao i kod slezene, gravitacija pomaže u njihovom radu. Pa tako spavanje na lijevoj strani tijela olakšava transport otpada iz tankog u debelo crijevo. Na taj način sve što treba izaći iz organizma kroz debelo crijevo, izaći će brže.

4. Može umanjiti intezitet noćne žgaravice

Ukoliko imate problema s čestim žgaravicama, tada bi bilo dobro da usvojite naviku spavanja na lijevom boku. U tom položaju vaš želudac će biti smješten ispod srčane sfinktere, prstenastog mišića koji se nalazi između jednjaka i želuca, a zadatak mu je stopirati vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak, pišu 24sata.hr.

5. Pomaže jetri da ne bude preopterećena

Budući da je jetra nalazi se na desnoj strani tijela, ležeći na desnom boku može se stvarati pritisak na taj organ. Zato, ako spavate na lijevoj strani, jetra neće biti preopterećena toksinima i drugim štetnim tvarima.

6. Dobro je za vaše srce

Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga dalje u tijelo. Upravo zato, spavanje na lijevom boku može pomoći srcu da raditi svoj posao lakše i učinkovitije. Kada spavate na lijevoj strani, gravitacija olakšava rad sustava za cirkulaciju, posebno aorti i donjoj šupljoj veni - velikoj veni koja se nalazi na desnoj strani kralježnice, piše BrightSide.

Kopirati
Drag cursor here to close