Ništa nije nemoguće

Norvežani pomiču planine da bi stanovnicima 'približili' skijanje

Zadnjih nekoliko tjedana veliki kamioni u gradske parkove istovaruju stotine kubnih metara snijega, proizvedenih uz pomoć snježnih topova na brdima izvan Osla.
Lifestyle / Flash | 17. 02. 2021. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stara izreka kaže da se Norvežani rađaju sa skijama na nogama, no s obzirom na to da ove godine snijega baš i nema, vlasti su ga odlučile dovesti do središta Osla.

Zadnjih nekoliko tjedana veliki kamioni u gradske parkove istovaruju stotine kubnih metara snijega, proizvedenih uz pomoć snježnih topova na brdima izvan Osla.

Zbijen na tlo ili pretvoren u staze za skijaško trčanje, snijeg je gradske parkove pretvorio u čudesna mjesta za skijaške entuzijaste svih dobi, od djece do umirovljenika.

"Tri smo mjeseca u Oslu imali stroge restriktivne mjere, no mogli smo izlaziti vani. Pošto ove godine nemamo puno snijega, činimo sve što možemo da ga 'dovedemo' ljudima..., da im malo približimo 'Marku'", kaže gradski vijećnik Omar Samy Gamal, prenosi Hina.

Pojam 'Marka' odnosi se na šumovito brežuljkasto područje izvan Osla, popularno izletište za duge šetnje ili, češće, skijanje nakon posla ili vikendom.

Prvi ovosezonski snijeg početkom siječnja stvorio je duge prometne kolone izvan grada ili gužve u prigradskim vlakovima, što je izazvalo puno veću zabrinutost zbog pandemije koronavirusa.

"Ne želimo natiskane ljude u vlakovima. Želimo da održavaju distancu, a najbolji način da to postignemo je iskoristiti gradske javne prostore", rekao je Gamal.

Četiri gradska parka, uključujući i onaj oko kraljevske palače, već su u cijelosti ili djelomično prekrivena umjetnim snijegom, što građanima omogućuje skijanje i sanjkanje.

"Vrlo je važno da ljude održimo aktivnima bez stvaranja gužvi u vlakovima", rekla je Miriam Heen Skotland, psihologinja i ljubiteljica skijaškog trčanja, koja je u pauzi za ručak projurila na skijama parkom Voldslokka.

Prije odlaska na posao u noćnu smjenu isto je učinila i medicinska sestra Karen Margrethe Igland. Park joj je od kuće udaljen 10 minuta. "Nastojim ograničiti korištenje gradskog prijevoza. Do Marke bih morala vlakom, a ovako mogu na skijalište pješice", rekla je.

Klimatske promjene u Norveškoj su skratile trajanje zima. Po tamošnjem meteorološkom institutu, Oslo je u posljednjih 30 godina izgubio 21 zimski dan, koji se definira kao dan s temperaturom ispod nule.

Grad bi do 2050. mogao izgubiti još 26 zimskih dana, upozorio je institut.

Kopirati
Drag cursor here to close