Nestala cijela stambena četvrt

Norveški spasioci uz pomoć dronova i pasa tragaju za nestalima u klizištu

Deset je osoba ozlijeđeno, od kojih je jedna životno ugrožena, nakon što je rano u srijedu klizište zahvatilo stambeni dio Gjerdruma, oko 30 km sjeverno od glavnoga grada Osla.
Vijesti / Svijet | 31. 12. 2020. u 09:47 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norveški spasioci uz pomoć dronova i pasa tragaju za desetero ljudi koji se i dalje vode kao nestali u četvrtak nakon što je klizište na jugu zemlje odnijelo dio stambene četvrti, više od 12 zgrada, dan ranije.

Deset je osoba ozlijeđeno, od kojih je jedna životno ugrožena, nakon što je rano u srijedu klizište zahvatilo stambeni dio Gjerdruma, oko 30 km sjeverno od glavnoga grada Osla.

Na fotografiji snimljenoj iz spasilačkog helikoptera vidi se golem krater s uništenim zgradama na samome dnu.

Uvjeti su i dalje teški jer je glineno tlo previše nestabilno i hladno je. Temperatura je bila minus 1 u 6 sati po GMT-u.

"Ovo je još uvijek spasilačka operacija", rekao je šef policijske operacije na mjestu nesreće Dag Andre Sylju za TV2 dodavši da će ona trajati dok god se bude smatralo da je potrebno.

Tijekom noći policija je koristila dronove s opremom za otkrivanje preživjelih u ruševinama. Helikopteri su pokušavali spustiti vojsku i policiju s potražnim psima na strukture za koje se vjeruje da su dovoljno stabilne.

Tijekom noći spašen je pas dalmatiner.

Nakon ovog klizišta pojavila su se pitanja zašto je bila dopuštena gradnja na tom području.

TV2 navodi da je geološko istraživanje iz 2005. godine, provedeno za općinske vlasti, pokazalo da je to područje visokog rizika od klizišta, ali su unatoč tome nove stambene zgrade izgrađene tri godine nakon objave izvješća.

U rijetkoj izjavi za javnost, norveški kralj Harald rekao je da su njegove misli s onima koji su "pogođeni, ozlijeđeni ili su izgubili svoje domove i onima koji sada žive u strahu i neizvjesnosti".

Kopirati
Drag cursor here to close