Čistite redovito?

Nikada nećete pogoditi koje je najprljavije mjesto u kuhinji

Nova istraživanja upozoravaju na opasnosti koje vrebaju na polici za začine...
Lifestyle / Flash | 24. 02. 2023. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema nedavno objavljenoj studiji, prljavština se može nalaziti i na manje vidljivim mjestima, a znanstvenici su provjeravali kuhinje u domovima 371 ispitanika kako bi otkrili koje je mjesto u njoj najprljavije, a u fokusu im je bila unakrsna kontaminacija.

Jedan od glavnih autora studije, dr. Benjamin Chapman je pojasnio: "Unakrsna kontaminacija se može odnositi recimo na patogene koji se nalaze u sirovom mesu ili plodovima mora a koje rukama ili predmetima možemo prenijeti na drugo mjesto bez da smo toga svjesni, a to je jedan od važnijih razloga razvoja bolesti vezanih u hranu, a puno se bakterija može tako prenesti pa i salmonela i E. Coli." Simptomi bolesti mogu biti blagi ali i opasni po život kod nekih ljudi, ističe mikrobiolog Anthony Wilson i dodaje kako se bilo tko može otrovati hranom, ali neki ljudi pripadaju rizičnoj skupini, a to su trudnice, mala djeca, starije osobe i osobe sa slabim imunološkim sustavom, piše portal KreniZdravo.

Chapman navodi kako se mikroorganizmi ne mogu vidjeti okom, pa je jako teško znati gdje se u kuhinji nalaze. Tako je bilo prije rezultata ove studije... Što je ona otkrila?

"Površine na kojima smo tražili mikroorganizme su uključivale drške noževa, dasku za rezanje, tavu, krpice i spužve za pranje, kvake, podložak za prašak, police za začinima i poklopac kante za smeće"; navodi voditelj studije prof. Donald Schaffner.

Zaključak studije je sve iznenadio – mjesto na kojem se nalazi najviše prljavštine i bakterija su police sa začinima! ''48 posto uzoraka je pokazalo da upravo tako dolazi do unakrsne kontaminacije, a te su posude imale povišene markere na mikroorganizme", dodaje Schaffner.

Ne samo da su upravo staklenke sa začinima često razlog unakrsne kontaminacije, već se radi o mjestima koja su prljavija čak i od sudopera, noža i poklopca kante za smeće. Zašto?

''Čini se da ne razmišljamo puno o tome da je važno redovno prati i posude sa začinima, posebno nakon kuhanja kada rukama kojima smo dirali sirovo meso uzmemo začin. Do danas nitko nije mislio da se radi o predmetima koji mogu biti odgovorni za prenošenje prljavštine i bakterija po cijeloj kuhinji.

''Ako stalno dirate spomenute posude i nakon toga stavite prste u usta, u organizam ste vjerojatno unijeli bakterije i prljavštine", navodi Shaffner te pojašnjava kako je teško tvrditi koliko opasne za naše zdravlje posude sa začine mogu biti.

“Jednom kad mikroorganizmi dođu do posuda sa začinom, polako će i umirati, ali sigurno je moguće da se ti organizmi mogu na njima pronaći ponekad i tjednima kasnije", dodaje. Koji bi bio njegov savjet? Svaki put kad dotaknete termički neobrađeno meso, ruke su vam "prljave", pa sve što naknadno dotaknete može biti kontaminirano njima, pa tako i posude sa začinima koje često dirate tijekom kuhanja. Najbolji je savjet da što češće perete ruke prilikom obrade namirnica ili kuhanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close