Samo nek' je veselo

Nepozvan jeo i pio na više tisuća svadbi diljem Srbije

''Nemojte se čuditi ako na mačvanskoj svadbi čujete domaćina da poziva: 'Mole se gosti, zvani i nezvani, da sjednu za sto.' E, to vam znači da su svi dobrodošli"
Lifestyle / Flash | 27. 03. 2022. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snalažljivi Milovan Veselinović zvani Hoki, iz sela Klenje u sjevernoj Mačvi, bio je na najmanje 4.000 svadbenih veselja diljem Srbije, i to kao – nezvani gost.

Inače, Hoki je čitavo desetljeće proveo kao pjevač, a potomak je slavnog pisca Janka Veselinovića, koji je važio za velikog boema, piše ATV BL.

Iako se dočepao i sedmog desetljeća oduvijek je pjevao kao mladić: "Ljubi, ljubi, druže moj, djevojke i žene, al' ostavi bar jednu da se nađe za mene", demonstrirao je često svoj talenat pred kafanom u svom rodnom Klenju.

U hotel je kompliciranije ući

Naravno da i taj talenat, po kojem je i nadimak stekao, koristi na slavljima da zabavlja goste.

"Nije rijedak slučaj da se priključim glazbenicim. Ako je ostatku Srbije neobično što na veselja idem nepozvan, u Mačvi je to sasvim prirodno. Nemojte se čuditi ako na mačvanskoj svadbi čujete domaćina da poziva: 'Mole se gosti, zvani i nezvani, da sjednu za sto.' E, to vam znači da su svi dobrodošli", objasnio je Hoki svojevremeno za Sremskomitrovački portal.

Ali nije svugdje tako. Kako je znanstveno i u praksi utrdio ovaj veseli Mačvanin, pod svadbenu šatru u okolnim selima lako je bilo ući. Ali u hotel, na otmjeni ručak, malo je kompliciranije. Nije šala ni dospjeti na svadbu u Sremu. Jer, ljudi su drugačiji. Uzdržani, a svakog gosta u glavu znaju.

"A koliko sam popio? Najmanje pola Drine! Volio sam 'bambuse' i špricere, a sad pijem samo rakiju", kaže Hoki.

Poljubio 3.000 mladi i mladoženja

Za pola vijeka on je, po sopstvenom priznanju, izljubio najmanje 3.000 mladi i mladoženja, pojeo tonu pečenja, više tisuća sarmica, a služilo ga je, kad preračuna, na desetine tisuća aščija. Na pitanje zašto ide po veseljima i šta ga to tamo vuče, razlog je nalazio u činjenici da je, živeći sam, morao nekako da skrene misli.

"A gdje je ljepše nego na svadbi? Ranije, dok je bilo para, u Titino vreme, na svadbe sam išao autom, a sada biciklom. Pogledajte kako je okićen. I bez obzira na to što je riječ o biciklu, domaćice mi stavljaju peškire, isto kao i ostalim svatovima", govori on i pokazuje svoje prijevozno sredstvo.

Milovan Veselinović Hoki bio je višestruki prvi glas Srema, Semberije, Mačve… Nadimak je dobio po jugoslovenskom pjevaču narodne glazbe Hašimu Kučuku Hokiju (1946-2002), koji je ostao upamćen po mnogobrojnim hitovima, a posebno "Pijem da je zaboravim" i "Pjevaj prijatelju".

Mnogi ne znaju da je pravi Hoki sedamdesetih godina bio prvi seks-simbol tadašnje narodnjačke scene. Jedini je od pjevača nosio dužu kosu i imao "bitlsovski imidž".

Kopirati
Drag cursor here to close