Posljedice

Na Otoku šokirani Harryjevom knjigom

Harryjeva knjiga mogla bi imati i političke i sigurnosne posljedice po britansku vanjsku politiku i oružane snage
Lifestyle / Flash | 08. 01. 2023. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:sky news / Prinčevi William i Harry

Autobiografska knjiga nekadašnjeg britanskog princa Harryja pod naslovom "Spare" (Rezerva) izazvala je veliku pozornost u britanskim medijima i među političkim komentatorima zbog nekoliko bombastičnih tvrdnji koje bacaju loše svjetlo na sadašnjeg britanskog monarha, kralja Charlesa, kao i na Harryjeva brata, prestolonasljednika princa Williama.

Osim velike štete koju bi knjiga mogla učiniti kraljevskoj obitelji, pojedini detalji iz knjige neplanirano ocrnjuju i samog autora, vojvodu od Sussexa, koji se zbog prisjećanja na svoju ulogu u ratu u Afganistanu našao na udaru brojnih veterana britanske vojske, a njegova knjiga mogla bi imati i političke i sigurnosne posljedice po britansku vanjsku politiku i oružane snage, piše jutarnji hr.

Odlazak kraljice Elizabete označio je kraj jedne ere za britansku monarhiju, u kojoj su se mnogi pitali što slijedi - je li ovo polagani početak kraja monarhije. Sve više mladih Britanaca ne misli da je monarhija nešto bez čega se ne može. Istraživanja javnog mišljenja nakon kraljičine smrti pokazala su kako otprilike dvije trećine Britanaca - oko 67% - još uvijek želi monarhiju, no sve manje ih ima pozitivno mišljenje o njoj - tek 60%.

Vojvoda od Sussexa

Harry, vojvoda od Sussexa koji se odrekao svoje uloge u kraljevskoj obitelji te ga više ne nazivaju princem, jedan je od tri najnepopularnija člana kraljevske obitelji u Ujedinjenoj Kraljevini - omraženiji od njega tek su njegova supruga Meghan Markle te princ Andrew, brat aktualnog kralja, čije se ime povezuje s nizom skandala vezanih uz pokojnog Jeffreyja Epsteina i optužbe za seksualno zlostavljanje.

Kralj Charles je krajem prošle godine bio omiljeniji od same monarhije - čak 67% građana u anketi YouGova reklo je kako o njemu ima pozitivno ili vrlo pozitivno mišljenje. Budućnost monarhije u UK zapravo najviše čuva prestolonasljednik, princ William, o kojem pozitivno mišljenje ima 81% Britanaca dok je njegova supruga Catherine Middleton pozitivna za čak 75% Britanaca.

Harryjeva knjiga, koja bi službeno trebala izaći u Britaniji 10. siječnja, čini se kao da je zamišljena da izravna račune, da naruši popularnost Charlesa i Williama i prikaže samog Harryja u pozitivnijem svjetlu, kao nevinu žrtvu okrutne mašinerije britanske monarhije. Kako su se prvi primjerci knjige greškom pojavili u knjižarama u Španjolskoj ovog tjedna, britanski su mediji dobili priliku doznati najsočnije detalje iz knjige i komentirati ih prije njezine objave.

Kralj Charles u knjizi je prikazan kao odsutni otac nezainteresiran za svoje drugo dijete. "Rodila si mi nasljednika i rodila si mi rezervu, moj posao je završen", navodno je kazao Charles princezi Diani nakon Harryjeva rođenja. Harry tvrdi da je nakon tih riječi požurio na sastanak sa svojom ljubavnicom, današnjom suprugom Camille.

Williama je pokušao ocrniti prepričavanjem anegdote u kojoj je stariji brat jednom fizički nasrnuo na njega, nakon što su se braća posvađala oko Harryjeve supruge, koju je William optuživao da je "teška", "nepristojna" i "abrazivna". William je, tvrdi Harry, zgrabio brata za okovratnik i bacio ga na pod u kuhinji, te se Harry ozlijedio na zdjelicu za psa koja je bila na podu.

Najkontroverzniji dio knjige je Harryjeva izjava kako je u Afganistanu ubio 25 talibana, da ih je mogao prebrojiti jer je nakon svake misije gledao snimke svoje akcije - Harry je služio kao topnik na helikopteru Apache. Dodao je i kako u žaru borbe nije o njima mislio "kao o ljudima", nego kao o "šahovskim figurama koje uklanja s ploče".

Recke na kundaku

Vojni veteran, umirovljeni pukovnik Tim Collins optužio je Harryja da je njegovo navođenje broja ubijenih neukusno, te dodao: "Mi ne urezujemo recke na kundak." Collins ga je optužio da se upustio u tragičnu prevaru kako bi zaradio novac za stil života koji si ne može priuštiti, a koji je "netko drugi izabrao za njega", aludirajući na njegovu suprugu.

"Tako se ne ponašamo u vojsci, tako ne razmišljamo. Jako je iznevjerio našu stranu." Pojedini sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako je svojim izjavama Harry podigao opasnost za sebe i svoju obitelj - jer bi se mogao naći na meti islamističkih radikala, ali i da je ugrozio ugled britanske vojske.

Na izjave iz Harryjeve knjige reagirali su i dužnosnici sadašnjih vlasti u Afganistanu - talibani koji su preuzeli vlast nakon kaotičnog povlačenja zapadnih snaga iz te države. "Oni koje si ubio nisu bili šahovske figure", rekao je član talibanske vlade Anas Haqqani. "Bili su ljudi. Imali su obitelji koje su čekale njihov povratak. Među ubojicama Afganistanaca nema ih mnogo dovoljno pristojnih poput tebe da otkriju svoju savjest i priznaju svoje ratne zločine."

Za pojedine komentatore, poput Timesove Helen Rumbelow, cijela je saga toliko mučna da Britance pretvara u republikance. Guardianova Gaby Hinsliff smatra da se radi o ozbiljnom upozorenju na opasnosti nasljeđivanja moći. Drugi smatraju da će najveću štetu ipak pretrpjeti sam Harry.

Kopirati
Drag cursor here to close