HNŽ

Međugorje: Održan regionalni sajam dobrih praksi za organizacije civilnih službi

Sajam se organizirao od 24. do 26. svibnja, a predstavljanja dobru praksu u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom i procesu deinstitucionalizacije, kao i stvaranje prostora za suradnju i dijalog između organizacija i javnog sektora.
Lifestyle / Flash | 27. 05. 2022. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Caritas Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s devet organizacija iz regije, organizirao je u Međugorju Regionalni sajam dobrih praksi za organizacije civilnog društva. Sajam se organizirao od 24. do 26. svibnja, a za cilj je imao predstavljanje dobre prakse u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom i procesu deinstitucionalizacije, kao i stvaranje prostora za suradnju i dijalog između organizacija i javnog sektora.

Na sajmu je sudjelovalo više od 140 sudionika: predstavnika organizacija osoba s invaliditetom iz regije, predstavnika javnih institucija i osoba iz političkog života, predstavnika Katoličke crkve i Europske unije.

Na svečanoj ceremoniji sudionike sajma su između ostalih pozdravili: mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH; mons. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Caritasa; Petar Kraljević, voditelj mostarskog ureda Delegacije Europske unije u BiH; Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma Naroda Parlamenta FBiH; Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK/Ž; Marin Radišić, načelnik općine Čitluk te predstavnici Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske.

„Bez obzira što radite, u kojim službama ili projektima djelujete, bez obzira jeste li u privatnom, nevladinom ili javnom sektoru, nemojte zaboraviti oni što je najvažnije - voljeti čovjeka.“ – izjavio je tijekom svog uvodnog govora nadbiskup Vukšić.

Predstavnici organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije predstavili su na sajmu ukupno 43 projekta koja su realizirana u proteklom razdoblju u okviru regionalnog projekta SOCIETIES 2.

Projekti su obrađivali širok spektar aktivnosti: od socijalnog poduzetništva, zapošljavanja osoba s invaliditetom, sportskih i kulturnih aktivnosti, projekta za unaprjeđenje mentalnog zdravlja, primjena naprednih tehnologija, promocija i unaprjeđenje neovisnog življenja i sl. Kroz prvu i drugu fazu projekta SOCIETIES potrošeno je oko 880.000 Eura za financiranje malih projekta lokalnim organizacijama.

Tijekom sajma sudionici su imali mogućnost čuti izlaganje na temu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda koje je održao Suvad Zahirović i radionicu o socijalnim inovacijama koju je obradio Haris Haverić. Sudionici sajma su iskazali svoje zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom i osobito naglasili važnost suradnje i unaprjeđenja djelovanja kroz regionalne susrete.

Povjerenik za zaštitu od diskriminacije osoba s invaliditetom iz Albanije Dorian Konomi naglasio je: „Bio sam na jako puno seminara, konferencija i susreta. Ovo je jedan od najboljih događaja na kojem sam sudjelovao, kako u organizacijskom tako i u sadržajnom smislu. Stoga zahvaljujem svim organizatorima i nadam se da ćemo imati još mogućnosti za suradnju i susrete“.

Regionalni sajam dobrih praksi za organizacije civilnog društva dio je Projekta „SOCIETIES 2- podrška civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i standardima EU na Zapadnom Balkanu, 2. faza“.

U pitanju je višegodišnji projekt kojeg financira Europska komisija, a sufinanciraju Caritasove organizacije. Projekt se financira u okviru EU Programa za civilno društvo i medije 2018-2019, a provodi ga konzorcij od 12 organizacija, predvođenih mrežom Caritasa u jugoistočnoj Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close