Produženje boravka

Stojić: Odluka Vijeća ministara olakšala život ukrajinskim izbjeglicama u Međugorju

Trenutno je u Međugorju 101 osoba iz Ukrajine, a nakon što je odluka o boravku donesena sada se očekuje dolazak novih izbjeglica.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2022. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uznemirenost izbjeglica u Međugorju uvelike će smiriti odluka Vijeća ministara da državljani Ukrajine mogu ostati u BiH šest mjeseci s mogućnosti produženja'', kazao je u izjavi za Fenu Andrija Stojić, tajnik Crvenog križa Čitluk.

Smatra kako će takva odluka također olakšati i sam rad Crvenoga križa na ovom području.

''Teško je bilo raditi jer nismo bili sigurni kada će doći Služba za poslove sa strancima. Stalno su se raspitivali, dolazili, kontrolirali i obilazili, ali sada možemo na smireniji način izvršavati svoje zadaće prema sedam postulata Međunarodnog crvenog križa', dodao je Stojić.

Trenutno je u Međugorju 101 osoba iz Ukrajine, a nakon što je odluka o boravku donesena sada se očekuje dolazak novih izbjeglica.

''Sama dozvola nagovješćuje da bi još ljudi iz Ukrajine sada moglo doći u Međugorje. Oni su i ranije htjeli doći, ali imali su veliku dozu neizvjesnosti. Teško je doći kada znaju da su ograničeni na mjesec dana'', naglasio je on.

Dodaje kako je njima izrazito važna sigurnost i kontinuitet zbog djece, jer većina djece pohađa online nastavu, a Stojić vjeruje da veliki broj ukrajinskih državljana čeka završetak školske godine kako bi išli dalje.

Iako su svi, kako kaže tajnik Crvenog križa, bili isfrustrirani zbog ograničenog boravka, ističe da se sada u smirenoj situaciji mogu izvršavati novi, ali i već započeti projekti.

''Na primjer, imamo dječji kutak kojega smo do sada povremeno otvarali. Trenutno imamo mogućnost stalno ga držati u funkciji kako bi djeca sa svojim majkama tu mogla provoditi svoje vrijeme'', zaključio je Andrija Stojić, tajnik Crvenog križa Čitluk.

Kopirati
Drag cursor here to close