HPD Prenj 1933

Mala planinarska škola bogatija za 19 novih članova

Hrvatsko planinarsko društvo Prenj 1933. je u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar drugi put za redom organiziralo Malu planinarsku školu.
Lifestyle / Flash | 17. 11. 2017. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mala planinarska škola 2017. godine uspješno je privedena kraju. Hrvatsko planinarsko društvo Prenj 1933. u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar drugi put za redom je organiziralo Malu planinarsku školu pod vodstvom Mirjane Škobić, profesorice tjelesne i zdravstvene kulture i uz pomoć volontera, također članova Društva, priopćeno je.

Škola se sastojala od četiri vikenda od kojih je zadnji vikend održan u planinarskoj kući Munika na Blidinju. Dva dana ispunjena različitim sadržajima u prelijepoj prirodi prošla su vrlo brzo. Ovaj zadnji vikend se može smatrati i svojevrsnom maturom jer objedinjuje različita teoretska i praktična znanja koja su djeca prethodno stekla uz dodatak novih zanja koja su trebali usvojiti i pokazati. Vodiči su bili tu kao potpora, a mali planinari su se sami kretali sljedeći markacije po označenim planinarskim putem od Planinarske kuće Munika do Masne luke i nazad.

Tu su pokazali već stečena znanje kretanje u planini, praćenja planinarski oznaka (markacija) i što uraditi u slučaju gubljena. Djeca su prošla čvorologiju, osnove orjenatacije, upotrebu karte i kompasa, teoretki i praktićno su se upoznali sa osnovama pružanja prve pomoći, podizali kamp, izađivali improvizirana skloništa, palili vatru u prirodi i td. Dva aktivna dana bez potrebe za tehnologijom sa usvajanjem različitih znanja i slobodom kretanja koje priroda nudi, dva dana pravog planinarskog života i druženja.

Dodjela diploma kojoj su prisustovali roditelji polaznika upriličena je 13. studenog u Planinarskom domu na Bogodolu. Unatoč kiši svi su bili tu na svečanoj dodjeli diploma i druženju koje je upriličeno nakon toga.

Hrvastko planinarsko društvo Prenj 1933. i Sranica planinarskih vodiča Mostar, ali i naš grad bogatiji su za još jednu generaciju „Malih planinara“.

''Djece koja su vidjela i upoznala neke od naših prelijepih planina u okolici Mostara, djece koja će znati cijeniti i čuvati ovo bogatstvo koje imamo, koja će se planinarenjem kao najzdravijom rekreativnom aktivnošću razvijati u karakterne, jake i zdrave mlade ljude. Ponosni smo na 19. članova druge generacije Male planinarske škole. Ovim putem se želimo zahvaliti svim roditeljima koji su prepoznali važnost i ljepotu planinarenja i koji to žele prenijeti na svoju djecu.

Zahvljujemo se i djeci koja su pohađala školu i uživala u njoj. Također hvala i svim volonterima i pomagačima koji su svaki u skladu sa svojom osobnošću unijeli nešto posebno i zanimljivo i bez kojih ova škola nebih bila ono što jeste'', navode iz HPD Prenj 1933.

HPD Prenj 1933. i SPV Mostar su spremni i s radušću iščekuju 3. Malu palaninarsku školu koja će se održati u listopadu sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close