Utrka Britanaca i Norvežana

Kobna ekspedicija koja je "osvojila" Južni pol

Po putu nisu mogli komunicirati jedan s drugim, niti su imali kako javiti svijetu gdje su stigli. Stoga je vijest o ekspediciji javno obznanjena tri mjeseca kasnije, pred proljeće 1912. godine...
Lifestyle / Flash | 22. 12. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Točno na današnji dan, prije 110 godina, „osvojen“ je Južni pol. Bila je to hladna zima 1911. godine, kada su Britanac Robert Falcon Scott i Norvežanin Roald Amundsen krenuli u borbu za slavu i natjecanje zvano „tko će prvi do Južnog pola“.

Antarktika je bila posljednji otkriveni i još neistraženi kontinent na našoj Zemlji.

Pokušao ju je istražiti James Cook, no kad je vidio odlomljene gromade leda, zaključio je da je ovo putovanje preopasno te da se njoj ne može prići. Osim njega, na poduhvat su se odvažili i istraživači cara Aleksandra I, Englezi, Francuzi… No, dugo vremena nitko nije stigao dalje od prvih linija na kojima su ih u čudu promatrali pingvini, piše punkufer.hr.

Norvežanin Roald je krenuo na ekspediciju 20. listopada 1911. godine, što znači da mu je trebalo oko dva mjeseca da stigne do cilja. Na putu su ga pratili četvero kolega i 36 pasa.

Ono što bi i danas mnoge iznenadilo jest činjenica da je pri takvom pohodu potrebno prijeći i planine. O da, tzv. Transantarktičke planine opaki su ledeni planinski lanac dugačak čak 3 500 kilometara – što ih čini jednima od najduljih u svijetu. Najviši vrhovi sežu do 4 500 metara nadmorske visine, a njihove planinske visoravni i doline jedna su od rijetkih točaka na kojima nekad nema snijega.

Ispostavilo se da je Roald bio bolje pripremljen i opremljen, jer je stigao prvi i 14. prosinca kročio na kraj svijeta, zabivši norvešku zastavu u južnjački led. Britanac Scott stigao tek u siječnju iduće godine, zatekavši norvešku zastavu i sočno ju opsovavši (pretpostavljamo).

Po putu nisu mogli komunicirati jedan s drugim, niti su imali kako javiti svijetu gdje su stigli. Stoga je vijest o ekspediciji javno obznanjena tri mjeseca kasnije, pred proljeće 1912. godine.

Uvjeti putovanja bili su nehumani: zbog velikih hladnoća i snježnih oluja nekoliko članova njihovih timova je poginulo. Među njima je bio i sam Scott, čije je tijelo pronađeno smrznuto kasnije iste godine. Na mjestu stradanja danas se nalazi križ sa stihom iz pjesme Ulysses: „Težiti, tražiti, pronalaziti i ne posustajati.“

Povratak je bio sretniji za Roalda koji će kasnije postati legenda „herojskog doba osvajanja Antarktika“, ali i prvi čovjek koji je preletio Sjeverni pol.

Kopirati
Drag cursor here to close