Albert Bourla

I to se dogodilo, direktor Pfizera dobio koronu

Bourla (60) kaže da je nakon pozitivnog testa počeo uzimati lijek protiv koronavirusa Paxlovid te da je u izolaciji i pridržava se svih javnozdravstvenih mjera.
Lifestyle / Flash | 19. 08. 2022. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albert Bourla 

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla objavio je u ponedjeljak da je pozitivan na koronavirus te da ima vrlo blage simptome.

Bourla (60) kaže da je nakon pozitivnog testa počeo uzimati lijek protiv koronavirusa Paxlovid te da je u izolaciji i pridržava se svih javnozdravstvenih mjera.

“Uvjeren sam da ću se brzo oporaviti”, napisao je Bourla.

Naglasio je i to da su naučnici otišli “veoma daleko” kada je riječ o borbi protiv koronavirusa navodeći da zbog toga vjeruje da će njegov oporavak biti brži.

“Mnogo sam zahvalan mojim kolegama na velikim naporima i radu na tome da vakcine i tretmani protiv koronavirusa budu dostupni ljudima širom svijeta, pa evo sada i meni”, naveo je na Twitteru.

Dalje je istakao da Paxlovid kao lijek nije odobren, ali da ga je američka Agencija za hranu i lijekove odobrila za hitnu upotrebu u liječenju blagih simptoma kod pacijenata koji spadaju u visokorizičnu grupu, a koji su stariji od 12 godina i teži od 40 kilograma te zaraženi koronavirusom.

Zatim je podijelio i link na kojem se mogu saznati detaljnije informacije, prenosi N1.

Podsjetimo, istraživanja su pokazala da je Paxlovid efikasan u borbi protiv koronavirusa, međutim, ovaj lijek u Bosni i Hercegovini još nije dostupan, a iz Pfizera su nedavno za N1 kazali da je u toku njegova nabavka.

Međutim, to je proces koji traje već duže vrijeme, a razlog je i Zakon o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini koji je svojevrsna prepreka zdravlju.

Potvrđuje to slučaj pokušaja nabavke lijeka Paxlovid kompanije Pfizer, čije rješenje se čeka već punih osam mjeseci.

Važno je istaći i to da je za trenutnu situaciju razlog to što se još čeka na usaglašavanje gore navedenog zakona.

 

Kopirati
Drag cursor here to close