Provjerili smo ponudu

Evo koliko treba 'izrefati' za prvomajski roštilj

Potaknuti izjavom kolege, kako su on i njegovi prijatelji ranije za roštilj na najpopularniji neradni dan davali po "15 KM, a sad je malo i 25 KM", odlučili smo provjeriti koliko će Mostarce ove godine 'izaći' roštiljanje.
Lifestyle / Flash | 27. 04. 2022. u 12:50 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi maj je sve bliže, a pripreme su naveliko počele. Ako išta Bosanci i Hercegovci vole, to je slobodan dan uz roštilj i pivo u ruci. Pitanje "Gdje ćemo za 1. maj" najčešće je posljednjih dana među svim građanima neovisno o generacijama.

Potaknuti izjavom kolege, kako su on i njegovi prijatelji ranije za roštilj na najpopularniji neradni dan davali po "15 KM, a sad je malo i 25 KM", odlučili smo provjeriti koliko će Mostarce ove godine 'izaći' roštiljanje.

Pretpostavljajući da roštilj već imate, prvo što vam treba je ugalj. Njega ćete pronaći po akcijskoj cijeni od 3,75 KM u nekoj od prodavaonica.

Meso k'o kavijar 

Meso, kao najbitnija stvar roštilja zasigurno će vas najviše i koštati. Cijene mesa provjerili smo u jednoj od najpopularnijih mostarskih mesnica, a za Bljesak.info su istaknuli kako ćete kilogram ćevapa platiti 11,95 KM. Također, istu cijenu imaju i roštiljske kobasice, pljeskavice te mljeveno meso.

Foto: Unsplash / Roštilj

Najpopularnije roštiljsko meso, nakon ćevapa, platit ćete najpaprenije. Naime, cijena kilograma pilećih prsa koštat će vas 12,95 KM dok će svi oni koji žele uživati u slasnim batacima s roštilja za to morati izdvojiti 7,45 KM.

Sočna pileća krilca, prema cijenama iz prodavaonica, koštat će vas 6,70 KM.

Ljubitelji roštilja znaju kako dobro pripremljeno povrće može biti bolje čak i od mesa. Upravo zato provjerili smo i cijene povrća koje se ljubi s roštiljem u jednoj od najpopularnijih mostarskih prodavaonica. Cijene su nas doslovno oborile s nogu.

Može i bez povrća?

Kilogram zvijezde 'roštiljskog povrća', tikvice, na akcijskoj cijeni je 3,95 KM dok ćete za kilogram paprika morati izdvojiti 6.95 KM. Pakiranje gljiva platit ćete 2,85 KM ili po akcijskoj cijeni 1,85 KM.

Da roštilj bez salate ne može, znaju svi, no mnogi će se oko salate ove godine dobro zamisliti. Kilogram krastavica platit ćete 4,55 KM, dok će ljubitelji rajčice za nju morati izdvojiti vrtoglavih 5,75 KM. Mladi luk košta 3,50 KM, a zelena salata 1,45 KM.

Foto: Unsplash / Roštilj

Umaci su obveza svakog roštilja, a za njih će Mostarci će za majonezu izdvojiti 3,25 KM te 3,40 KM za kečap.

Kakav bi to roštilj bio bez piva? Cijene akcijskih pakiranja 5+1 limenki piva kreću se od 5,95 KM, 7,95 KM te više. Uz to moramo dodati i sokove čije su cijene u većini iznad 2 KM.

Također, uz roštilj su obvezne i grickalice, a samo pravi mađioničar uspjet će pronaći čips ispod 2,55 KM te smoki ispod 2 KM.

Da su cijene porasle nije nova vijest te će ovogodišnji prvomajski roštilj koštati rekordno. Jesu li cijene 'ubile duh' Bosanaca i Hercegovaca za roštiljanjem ostaje vidjeti, no jedno je sigurno, praznično raspoloženje već nas je obuzelo.

Kopirati
Drag cursor here to close