Rusija majka

E, to je država: Političar kažnjen zbog roštilja

Požarima pogoduje nedostatak kiše i vreli valovi koje znanstvenici povezuju s klimatskim promjenama.
Vijesti / Svijet | 08. 06. 2021. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner sibirske regije kažnjen je novčano zbog roštiljanja i kršenja zakona koje je njegova vlada usvojila radi sprečavanja šumskih požara, javlja AFP.

"Ministarstvo za izvanredne situacije me je kaznilo zbog paljenja vatre. I nemam šta da kažem jer oni su u pravu", rekao je Aleksej Tsidenov, guverner Republike Burjatije u Sibiru.

On je na Instagramu objavio i fotografiju roštilja kao i novčanu kaznu od 3.000 rubalja (41 dolar), piše Srna.

Veliki šumski požari sve više se posljednjih godina šire Rusijom, posebno u području Sibira, Arktika i Dalekog istoka.

Požarima pogoduje nedostatak kiše i vreli valovi koje znanstvenici povezuju s klimatskim promjenama.

Agencija RIA Novosti javila je da je posljednjih mjeseci u Burjatiji, planinskoj regiji na obali Bajkalskog jezera, zabilježeno najmanje 78 požara koji su zahvatili površinu veću od 1.000 hektara.

Do sada je uručeno više od 1.200 novčanih kazni zbog kršenja propisa sigurnosti i zaštite od požara u iznosu od više od dva milijuna rubalja (27.500 dolara).

Ruska federalna agencija za šumarstvo objavila je prošle godine da je oštećena šuma na površini većoj od 9,1 milijun hektara, što je otprilike ravno veličini Portugala.

Međunarodna ekološka grupa GreenPeace objavila je da ova statistika neetična i da su stvarni razmjeri požara mnogo veće, kao i da se ne uzimaju u obzir požari u tundri.

Svakog ljeta požari širom Rusije oslobađaju veliku količinu dima koja guši gradove i manja mjesta koja su u nekim slučajevima udaljena i po više stotina kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close