Jedemooooo

Europljani su debeli

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost općenito su među vodećim uzrocima invaliditeta i smrti u europskoj regiji WHO-a.
Lifestyle / Flash | 03. 05. 2022. u 13:12 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od polovice odraslih u Europi je predebelo, pokazuje Regionalno izvješće o pretilosti 2022. koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila u utorak.

Podaci pokazuju da oko 59 posto odraslih u europskoj regiji WHO-a ima previše kilograma ili je pretilo. Problem pogađa više muškarce nego žene, pri čemu 63 posto muškaraca ima prekomjernu težinu u usporedbi s 54 posto žena, piše Hina.

Kod djece u dobi između 7 i 9 godina, 29 posto dječaka ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, a kod djevojčica taj udio je 27 posto. Samo 8 posto djece mlađe od 5 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu. Među adolescentima taj je postotak 25.

Ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom i pretili bili su nesrazmjerno pogođeni covid-19 tijekom pandemije i veća je vjerojatnost da će biti primljeni u bolnicu ili umrijeti od te bolesti, navodi WHO.

Inicijalni podaci također sugeriraju da je pretilost među djecom i adolescentima u porastu zbog pandemije.

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost općenito su među vodećim uzrocima invaliditeta i smrti u europskoj regiji WHO-a, a pretilost bi mogla postati glavni čimbenik rizika za rak u sljedećim desetljećima u nekim zemljama, zamijenivši pušenje.

Pretilost može dovesti do raka, kroničnih respiratornih bolesti poput astme, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti, problema s jetrom i bubrezima, bolova u leđima i psihičkih problema.

Procjene ukazuju na to da su prekomjerna tjelesna težina i pretilost trenutno četvrti najčešći čimbenik rizika za nezarazne bolesti u regiji, nakon visokog krvnog tlaka, rizika u prehrani i duhana, stoji u izvješću.

Europska regija WHO-a sastoji se od 53 zemlje, uključujući Tursku, Rusiju i Ukrajinu izvan EU-a.

Nijedna od zemalja nije na putu da postigne cilj zaustavljanja porasta pretilosti do 2025., prema WHO-u.

Kopirati
Drag cursor here to close