Prije 52 godine

Dogodilo se na današnji dan: Iznad Čehoslovačke oboren JAT-ov Douglas DC-9

Na današnji dan 1972. godine iznad tadašnje Čehoslovačke, nakon eksplozije podmetnute bombe, pao je zrakoplov Douglas DC-9 koji je vozio na liniji Kopenhagen-Beograd.
Lifestyle / Flash | 26. 01. 2024. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1972. godine iznad tadašnje Čehoslovačke, nakon eksplozije podmetnute bombe, pao je zrakoplov Douglas DC-9 koji je vozio na liniji Kopenhagen-Beograd.

Poginuli su svi putnici i članovi posade, osim stjuardese Vesne Vulović, koja je zbog toga ušla i u Guinnessove rekorde u rubrici "kako preživjeti nemoguće".

Vesna Vulović je bila stjuardesa JAT-a na letu iz Stockholma preko Zagreba do Beograda. Zrakoplov se srušio iznad sela Srbske Kamenice u (Čehoslovačkoj) blizu granice s DR Njemačkom. Tadašnji jugoslavenski režim i UDBA optužio je hrvatsku emigraciju da su postavljenom bombom prouzročili rušenje zrakoplova.

Vesna Vulović je preživjela kao jedina od šest članova posade i 22 putnika. Nakon 27 dana u komi i 16 mjeseci rehabilitacije, nastavila je raditi u JAT-u.

 Vesna Vulović

Kao objašnjenje preživljavanja pada u izvješćima medija se koristila činjenica da se u trenutku detonacije Vesna Vulović nalazila vezana za svoje sjedište u stražnjem dijelu zrakoplova i da je, kao posljedica eksplozije, stražnji dio zrakoplova spiralnom putanjom pao na tlo i zatim klizao na snježnoj padini, što je usporilo udar.

Vesna Vulović je već u 1970-im godinama navedena u Guinnessovoj knjigi rekorda. Do sada drži rekord za preživljen pad s velike visine bez padobrana.

Guinnessova knjiga rekorda se za ovu tvrdnju oslonila na izvor iz čehoslovačke državne tajne službe i službeni izvještaju o nesreći koji tvrdi da je zrakoplov eksplodirao na više od 10 km visine. Živjela je u Beogradu i još je uvijek imala zdravstvene posljedice. Negirala je sumnje da zrakoplov nije pao s te visine. Vesna je preminula 2016. godine u dobi od 67 godina.

Navodno ...

U siječnju 2009. dopisnik njemačke u Češkoj Peter Hornung-Andersen objavio je vijest da avion nije pao s visine od 10.000 m, nego samo nekoliko stotina metara. Isto tako, prema njegovim neprovjerenim informacijama, uzrok nesreće nije bila podmetnuta bomba.

Novinar temelji rezultat na navodnim podatcima iz dokumenata tajnih službi, stručnjaka i svjedoka. U svom izvješću tvrdi da je jugoslavenski zrakoplov slučajno pogodio projektil čehoslovačke protuzračne obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close