Agan Hodžić

Dobrotvor koji je ostavio milijun KM javnim kuhinjama živio je skromno u staračkom domu

Malo tko zna da Agan Hodžić, rođen 1932. godine u selu Kovanj kod Rogatice, posljednjih nekoliko godina života zapravo nije bio u Kanadi, već u Bosni.
Lifestyle / Flash | 21. 03. 2018. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao grom iz vedra neba, jučer je medijima odjeknula vijest da je Bosanac koji je većinu svog života proveo u Kanadi, testamentom ostavio milijun KM narodnim kuhinjama u BiH.

Dok svi pričaju o njegovom velikom humanom djelu, malo tko zna da Agan Hodžić, rođen 1932. godine u selu Kovanj kod Rogatice, posljednjih nekoliko godina života zapravo nije bio u Kanadi, već u Bosni, te da je posljednje dane svog života proveo sam u Gerontološkom centru Nedžarići, piše Faktor.ba.

Usprkos visokoj kanadskoj  mirovini koju je primao i novcu koji je zaradio teškim radom u inozemstvu od 1950. godine, Agan, kao što bi neki pomislili, nije živio luksuzno, u nekoj velikoj kući, okružen skupocjenim stvarima, već je boravio u maloj sobi u sarajevskom staračkom domu.

 S obzirom na novac koji je imao, za očekivati bi bilo i da je želio neki privatni dom ili barem malo bolju, luksuzniju, jednokrevetnu sobu gdje bi imao veći komoditet, ali skromnom Aganu ni to nije bilo potrebno.

 ''Skromno je živio u dvokrevetnoj sobi. Imao je jako dobru mirovinu, nudili smo mu i jednokrevetnu sobu, ali nije htio, inzistirao je da bude u dvokrevetnoj. Nije sebi ništa kupovao, nije imao nikakvih prohtjeva. Niko nije mogao ni pomisliti da ima toliko novca, to ničim nije pokazivao niti odavao'', kazala je u razgovoru za Faktor uposlenica Gerontološkog centra Adela Bahto.

 Prisjeća se kako je Agan bio izuzetno povučen, te da nikada nitko s njim nije imao nikakvih problema.

''Bio je povučen i zatvoren. Nije pretjerano izlazio iz sobe osim kada bi išao u grad, rijetko se družio sa nekim, bio je šutljiv. Nije se uključivao u društvene aktivnosti u Centru. Nije bio nešto društven'', rekla je Bahto..

Ono što je zanimljivo, priča Bahto, jeste da je Agan Hodžić nekoliko puta bio smještan u Gerontološkom centru, te ga je više puta i napuštao.

''Prvi put je bio smješten kod nas 2005. pa je Centar napustio 2006. godine. Opet dolazi na smještaj 2006, a napušta 2007. godine i treći put dolazi 2009. i ostaje tu sve do smrti 31. prosinca 2014. Godine'', govori Bahto, ističući da je najvjerojatnije tada išao u posjeti bratu i sestri.

Nije imao djece, a supruga Helen s kojom se oženio i živio u Kanadi, umrla je 2003. godine, nakon čega se Agan odlučio vratiti u Bosnu. U domu ga je, kako se sjeća Bahto, posjećivao ponekada jedino sestrić.

Iako je Agan preminuo 2014. godine, njegova želja zapisana u testamentu, tek se nedavno realizirala kada je u tri narodne kuhinje "Stari Grad", "Merhamet" i "Crveni križ" stigao njegov novac. Dugo se na novac čekalo zbog sudskog postupka koji se vodio nakon Aganove smrti.

''Vodio se postupak, a malo su ga osporavali njegovi rođaci. Presuda je donesena 29. prosinca, odnosno da sve bude kako je on želio i napisao u testamentu'', kazala je tetka Zilha iz kuhinje "Stari Grad" dodavši da je Agan želio da novac završi u Bosni, jer je često posjećivao narodnu kuhinju na Baščaršiji gdje je sa uposlenicima pio kavu, te da mu je jedini uvjet bio da novac ide isključivo za hranu.

Uposlenici narodnih kuhinja koji su dobili novac i njihovi korisnici oduševljeni su gestom Agana Hodžića, koji je odlučio zarađenim novcem nahraniti tisuće gladnih usta, a ne trošiti ga na luksuz.

Kopirati
Drag cursor here to close