Ispravite ih!

10 grešaka u govoru tijela zbog kojih djelujete slabo

Govor tijela ima ogromnu ulogu u svakodnevnoj komunikaciji, te može imati značajan utjecaj na to kako nas drugi ljudi doživljavaju.
Lifestyle / Flash | 28. 09. 2023. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U današnjem članku ćemo istražiti najčešće greške u govoru tijela zbog kojih djelujete slabo te pružiti savjete kako ih ispraviti. Pa krenimo!

1. Izbjegavate kontakt očima 

Foto: Canva / Izbjegavanje kontakta očima

Ako izbjegavate kontakt očima, ostavljate dojam da imate manjak samopouzdanja. Iako to ponekad svi radimo nesvjesno, pokušajte se fokusirati da stalno gledate sugovornika u oči.

Ovo je posebno važno u poslovnom svijetu, te se pobrinite da Vaše nadređene ili članove tima gledate u oči dok im nešto objašnjavate. Osim činjenice da će Vas zaista slušati, izgledat ćete kao samopouzdana osoba koja zna što radi. 

2. Imate slab stisak ruke 

Ako imate slab stisak ruke, drugi će Vas percipirati kao slabu osobu, bez obzira koliko jaki bili. Ova greška u neverbalnoj komunikaciji odaje osobu koja je stidljiva i nema dovoljno samopouzdanja.

Razumijemo da ne možete uvijek utjecati na jačinu stiska ruke, no kad možete, neka on bude dovoljno čvrst, ali ne i snažniji od stiska ruke druge osobe. Ovo je posebno bitno kod upoznavanja neke osobe jer imate samo jednu šansu da ostavite pozitivan prvi dojam. 

3. Pogrbljeni ste 

Foto: Canva / Pogrbljen muškarac

Što Vama padne na pamet kad vidite pogrbljenu osobu? Odaje li Vam dojam slabosti ili jačine? Sasvim je prirodno da nam pogrbljene osobe izgledaju utučeno i slabo. Taj isti dojam imaju drugi kad vide Vaš pogrbljen položaj.

Ako se ovako primjerice, ponašate na poslu, šefovi će imati osjećaj da nemate motivacije za rad. To će Vas uvaliti u dublje probleme, iako ništa od toga nije istina. Naš savjet je da kad se god uhvatite u ovakvom položaju, da se odmah ispravite i stanete ili sjednete u ispravan položaj koji će odavati osobu koja je sigurna u sebe te koja zna koliko vrijedi. 

4. Prekrižene ruke i noge 

Kad vidite osobu koja ima prekrižene ruke i noge, imate osjećaj da nisu raspoloženi za bilo kakvu komunikaciju. Ovo je jedna od grešaka u govoru tijela koja se tumači kao znak zatvorenosti i neprijateljstva.

Stručnjaci za neverbalnu komunikaciju su dokazali kako je mala šansa da će netko prići osobi koja ima ovakav stav. Zbog toga bi trebali izbjegavati ovaj govor tijela, kako bi ljudima poručili da Vas se ne trebaju bojati i da Vam slobodno smiju prići. 

5. Previše gestikulirate 

Pretjerana gestikulacija nikad nije dobar izbor. Razumijemo da možete biti strastveni oko nečega te da to želite pokazati na što bolji način, no znajte da riječima možete ostvariti jednako dobar učinak.

Ako nekome pokušate objasniti nešto jako važno, te pritom mašete rukama, sva će pažnja nažalost, završiti samo na rukama. Sljedeći put kad vidite da ste pretjerali, prvo duboko udahnite i izdahnite te nastavite smireno pričati. Sigurno smo da ćete postići puno bolji učinak od onoga koji ste imali prije. I nema problema, zahvalit ćete nam kasnije! 

6. Vrpoljenje 

Foto: Canva / Ilustracija - nervozna žena

Bez obzira radi li se o privatnim ili poslovnim razgovorima, vrpoljenje uvijek odaje nervozu i slabost. Druga strana će imati osjećaj  da nešto skrivate i da niste samopouzdani kako su mislili.

Naš savjet je da pokušate zadržati mir jer tako ostavljate dojam smirene i dominantne osobe koja zna tko je i koliko vrijedi. Osim što ćete izgledati jako, drugi će Vas početi više cijeniti te obraćati pažnju na Vas. 

7. Mrštenje 

Mrštenje je jedna od najčešćih grešaka u govoru tijela koje se jako teško riješiti. Razumijemo da razni izrazi lica koje imate, Vama možda ništa ne znače, no ljudima oko Vas znače i te kako.

Zamislite samo da nekome nešto pokušavate objasniti a ta osoba se ne prestaje mrštiti. Imamo osjećaj da taj razgovor ne bi prošao nimalo ugodno, zar ne? Ako su Vas drugi već upozorili na ovu manu, trebate postati svjesni da imate problem te ga pokušati kontrolirati svaki put i interakciji s drugima. 

8. Brzo pričanje 

Brzo pričanje može ostaviti dojam nervozne i nesigurne osobe. Što god brže pokušavate nešto objasniti, postoji veća mogućnost da ćete pogriješiti dok pričate, te da Vas sugovornik neće moći pratiti. Također, postoji šansa da ćete od silne brzine, zaboraviti ispričati sve što ste planirali.

Sljedeći put kad se uhvatite da opet hvatate zrak dok pričate, sjetite se zašto je to pogrešno te nastavite sporije. Osim činjenice da će Vas ostali više poštovati, ostavit ćete dojam jake i samopouzdane osobe s kojom nema šale. 

9. Stalno dodirujete lice 

Foto: Canva / Žena dodiruje lice

Stalno dodirivanje lica je greška u govoru tijela,  kojom pokazujemo slabost i izraženu nervozu. Ako želite ostaviti dojam jake i samopouzdane osobe, savjetujemo Vam da izbjegavate dirati lice u komunikaciji s drugim ljudima.

Ova vrsta komunikacije se povezuje s anksioznim ljudima jer se stalnim dodirivanjem smiruju i izazovnim situacijama. Ako Vam je ovo samo ružna navika, pokušajte ispraviti svoje ponašanje svaki put kad postanete svjesni da ga ponavljate. 

10. Previše ili premalo smijeha 

Smijeh je pozitivan i uvijek dobro došao no postoje situacije u kojima može biti znak slabosti. Ako ste primjerice, na poslovnom sastanku te se na svaku opasku počnete nervozno smijati, Vaši sugovornici će primijetit da niste sigurni u ono što pričate i da Vam nije ugodno.

Naš savjet je da pronađete pravu ravnotežu, te da kad se smijete, radite to tako da ne izgledate nervozno i slabo. 

Zaključak

Iz svega navedenog, možete vidjeti da greške u govoru tijela mogu imati veliki utjecaj na način na koji Vas drugi doživljavaju. Ako ne želite odavati dojam slabe osobe, morate postati svjesni svojih navika i grešaka u neverbalnoj komunikaciji te raditi na njima.

To će Vam pomoći da ostvarite bolju komunikaciju i međuljudske odnose s ljudima iz Vašeg okruženja. 

Kopirati
Drag cursor here to close