Troplet

Večer Krunoslava Draganovića u Mostaru

O Draganovićevoj knjizi i njegovu povijesno-znanstvenome radu govorili su vlč. dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, magistar povijesti Dražen Janko i biskup Ratko Perić.
Kultura / Vjera | 17. 11. 2021. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U velikoj katedralnoj dvorani u Mostaru je u nedjelju, 14. studenoga 2021. predstavljena knjiga Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću autora dr. Krunoslava Draganovića.

O ovome svećeniku Vrhbosanske nadbiskupije i profesoru crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1903.-1983.) objavljen je do danas razmjerno velik broj raznih bibliografskih jedinica, a niz njegovih znanstvenih i publicističkih radova koji još konačno treba utvrditi, sa sigurnošću možemo reći, broji više stotina naslova. Većina onoga što se o njemu pisalo ipak je vezano za razdoblje nakon što je prestao predavati crkvenu povijest na spomenutome fakultetu i nakon konačnog odlaska u Rim u kolovozu 1943. To posljednje razdoblje Draganovićeva života prilično zasjenjuje njegov povijesni znanstveni rad kojemu pripada i studija sada naslovljena Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću kojom se habilitirao za docenta crkvene povijesti.

O Draganovićevoj knjizi i njegovu povijesno-znanstvenome radu govorili su vlč. dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, magistar povijesti Dražen Janko i biskup Ratko Perić.

U prvom dijelu Draganovićeva knjiga obrađuje pitanje stanja i nazadovanja katoličkog elementa u BiH prije XVII. stoljeća, da bi na temelju objavljenih i nepoznatih izvora u drugom dijelu izradio kritički katalog župa. U trećem dijelu studije autor obrađuje nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini nakon Bečkoga rata ističući taj rat kao tragediju nakon koje se brojno stanje katolika na bosansko-hercegovačkim prostorima više nikada nije popravilo. Studija svojim sadržajem predstavlja važan doprinos povijesnoj znanosti, a osobito kulturi Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini.

Kao svećenik, povjesničar, publicist, rodoljub, karitativni i socijalni radnik, Draganović se uzdigao među najeminentnije predstavnike hrvatske emigracije. Posebno je zaslužan za prikupljanje dokumentacije o masovnim masakrima što su ih jugoslavenski komunisti u poraću počinili nad civilima i hrvatskim vojnicima. Njegov znanstveni rad tek treba postati predmet ozbiljne znanstvene analize, a i ovo predstavljanje u Mostaru jest mali poticaj da se njegova djela čitaju i istražuju, a osobito budu primjer novim genaracijama naših povjesničara.

Predstavljanje knjige Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću je održano u okviru programa Tropletovih dana kulture 2021. uz glazbeni doprinos vokalno-instrumentalnoga sastava Sion iz mostarske župe sv. Tome apostola. Knjigu je ove godine izdao Hrvatski povijesni institut u Rimu u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom sv. Jeronima i Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Sarajevu, a priredio ju je vlč. mr. Bojan Ivešić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close