Pokazao kako treba živjeti

U Tuzli obilježen spomendan na Franju Asiškog

Sveti Franjo je svojim životom pokazao kako treba živjeti u svakodnevnici.
Kultura / Vjera | 04. 10. 2018. u 18:35 Fena
Blagdan sv. Franje Asiškog

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Četvrti dan listopada katolici širom svijeta obilježavaju kao spomendan na Franju Asiškog, jednog od najznačajnijih svetaca vjernika u Bosni i Hercegovini, osnivača Franjevačkog reda.

Siromašni talijanski svetac iz 13. vijeka, Franjo Asiški koji je jasno prepoznao besmislenost nagomilavanja materijalnih dobara i bogatstvo siromašnog življenja, utemeljio je franjevce i svojom jednostavnošću i poniznošću ostao trajno nadahnuće generacijama do današnjeg dana. Vjernici se na njegov spomendan okupljaju u crkvama, a u Tuzli na crkvenom slavlju u Župi svetog Franje u Šikari, kod Lipnice.

''Ovdje se okupljaju pretežno župljani ove Župe, ali i kad je ovaj blagdan, patron Župe. Tada se okupljaju ljudi iz više župa iz okoline: Breške, Dokanj, Tuzla, Lukavac - ističe Ivica Antić, mještanin Šikare.

Osim što okuplja ljude, spomendan Franje Asiškog je ujedno i dan zaštite životinja u cijelom svijetu, jer je sv. Franjo smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im kao nitko ne treba nauditi.

''Sveti Franjo je svojim životom pokazao kako treba živjeti u svakodnevnici. On se u potpunosti predao Kristu i u svom životu svakodnevno svjedočio Krista. A svjedočenje Krista sastoji se u nesebičnoj ljubavi. Sam sveti Franjo je znao istaknuti da ljubav nije dovoljno ljubljena. Možda je to poticaj nama franjevcima, poticaj našem katoličkom puku da ponovo promislimo o ljubavi, koja se ne može kupiti, koja je spremna predati samoga sebe bez ikakve nadoknade, za drugog čovjeka'', kazao je fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

Sveti Franjo bio je poznat po poniznosti, skromnosti i humanitarnom radu, a novi poglavar Katoličke crkve odabrao je ime upravo po njemu. Spomendan svetog Franje posebna je svetkovina za Franjevce u Bosni i Hercegovini. 

Kopirati
Drag cursor here to close