Zalaskom sunca

Top sa Žute tabije tradicionalno najavio početak ramazana

Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek mjesec ramazan, mjesec posta muslimana.
Kultura / Vjera | 22. 03. 2023. u 18:39 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane.

Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek mjesec ramazan, mjesec posta muslimana.

Tobdžija, koji svakog dana označava kraj posta, predstavlja ramazansku tradiciju u Sarajevu, ali i još nekim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Odjeven u narodnu nošnju, s fesom na glavi, tobdžija je uvijek privlačio pažnju u danima ramazana.

Foto: Anadolija / Ljudi pristižu na Žutu tabiju

Pucnjem iz topa sa Žute tabije, nastavljena je ramazanska tradicija u bh. prijestolnici.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. ožujka, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. ožujka. Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. travnja.

Foto: Anadolija / Zalaskom sunca počeo ramazan

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, povijesnog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Foto: Anadolija / Top sa Žute tabije

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji stoljećima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Kopirati
Drag cursor here to close