Svetište od prapovijesnih vremena

Sv. Ilija na megalitskim temeljima

Radi se o jednoj impozantnoj prapovijesnoj (ilirskoj) gradini staroj preko 3000 godina, na kojoj će se obilježiti proslava blagdana sv. Ilije.
Kultura / Vjera | 19. 07. 2019. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 39 godina, točnije 1980. prošlog stoljeća, mještani Donjeg Malog Ograđenika i zaseoka Barbarići izgradili su zavjetni zvonik i posvetivši ga svetom Iliji proroku te su, također, postavili i kip sv. Ilije. Od 1980. godine do danas svake godine na blagdan sv. Ilije 20. srpnja, na ovom prekrasnom Vidikovcu slavi se sveta misa.

/ Sv.Ilija na megalitskim temeljima

Naime, radi se o jednoj impozantnoj prapovijesnoj (ilirskoj) gradini staroj preko 3000 godina, na kojoj će se obilježiti proslava blagdana sv. Ilije.  Ono što je najinteresantnije, a što malobrojni znaju, da je ovo brdo u funkciji svetišta još od prapovijesnih vremena jer ono što je prvo i izvorno bilo izgrađeno na njemu jest upravo jedno drevno ilirsko svetište ili tzv. obredna gradina, čiji su se dijelovi uspjeli i do dan danas sačuvati.

Na gradini su isto tako pronađeni i još uvijek se vide i rimski spomenici, sarkofazi, te srednjovjekovni nadgrobni spomenici - stećci, koji se nalaze neposredno uz izgrađenu kapelicu sv. Ilije. Ipak, najzanimljiviju stvar cijele ove gradine predstavlja to da se u bazi njenog bedema na zapadnoj i sjevernoj strani kriju impozantni kiklopski zidovi od poluobrađivanih ogromnih kamenih blokova.

Ove megalitske zidine danas su jako zarasle u gustu vegetaciju, znatnim dijelom su i zatrpane, jednim dijelom su i obrušene.

/ Sv.Ilija na megalitskim temeljima

Nažalost ogroman dio nekad postojećih megalitskih zidova koji su izvorno bili u južnim i istočnim dijelovima gradinskog bedema još davnih dana nepovratno je u potpunosti uništen, budući da se danas na tom dijelu nalazi parking, betonsko igralište i uređeni prostor s kapelicom. Stoga je nužno ukazati na postojanje, danas zaboravljene, monumentalne ilirske arhitekture na ovom poznatom broćanskom mjestu, koja kao takva nosi višestruko značenje, prije svega kao izvorna i najstarija gradnja ovog mjesta, a posebice kao vrijedni oblik monumentalne povijesne graditeljske baštine.

Pa bi ne samo korisno, već i nužno bilo, da se ovi kiklopski zidovi Ilijine gradine u Ograđeniku uspiju očuvati za buduće naraštaje, da se prostor ispred njih uredi i očisti od gusto zarasle neprohodne vegetacije, te da se ispravno valoriziraju kako bi postali i svojevrsni budući kulturni brend ne samo ovog mjesta već i čitavog Brotnja.

/ Sv.Ilija na megalitskim temeljima

Budući da su već od ranije na neposrednom istočnom prostoru gradine postavljene klupe te je veliki prostor oko kapelice prekrasno uređen, uređivanje prostora oko kiklopskih zidova, te njihova potpunija buduća valorizacija, predstavljalo bi samo jedno malo upotpunjavanje vrijednosti ovog broćanskog ilirskog svetišta.

/ Sv.Ilija na megalitskim temeljima

Od 2002. godine počelo se intenzivnije raditi na uređenju kako samoga zvonika tako i okoliša ove povijesne Gradine koja datira još od prije nove ere. Tada je izgrađena kapelica ispred zvonika, elektrificirano zvono, zvonik je urađen i postavljena kupola, izgrađena je betonska pozornica pored zvonika i to sve kada je do zvonika bila samo tzv. kozja staza. U narednim godinama radilo se na izgradnji puta, uređenju okoliša da bi se 2007. godine izgradio sportski centar.

Prije izgradnje sportskog centra program nakon mise održavao se na platou Gradina i oko zvonika, a izgradnjom terena prešlo se na igralište.

Organizacijski odbor i župa sv. Stjepana prvomučenika Čerini na blagdan sv. Ilije 20. srpnja u 19 sati održat će misu koju će ove godine predvoditi fra. Augustin Čordaš, župni vikar na Širokom Brijegu, a potom će uslijediti i kulturno-zabavni program uz bogatu tombolu, koji se održava na sportskom centru neposredno ispod  zvonika i kipa sv. Ilije na Gradini.

U zabavnom programu sudjeluju članovi HKUD Brotnja Čitluk, članice ženske vokalne skupine HKUD Didaka iz Gradnića, popularne Dream Team Babe iz Ljubuškog i kao specijalni gost Ine Tadić.

Kopirati
Drag cursor here to close