Sarajevo

Sinoda Vrhbosanske nadbiskupije: Crkva mlade treba čuti i dati im povjerenje

Održano drugo zasjedanje Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije
Kultura / Vjera | 25. 09. 2021. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugo zasjedanje članova Skupštine Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije održano je u subotu, 25. rujna u prostorijama Svećeničkog doma u Sarajevu na kojem su raspravljali o dijelu Radnog dokumenta koje je pripredilo pastoralno povjerenstvo.

Susret, na kojem je sudjelovalo 101 član od 148 imenovanih, započeo je molitvom Srednjeg časa koju je predmolio travnički župnik i dekan preč. Marko Mikić. 

Nakon toga riječi pozdrava i dobrodošlice, u ime opravdano odsutnog predsjednika Sinode uzoritog Vinka kard. Puljića koji se nalazi u Rimu, izrekao je nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. Prenio je pozdrave kardinala Vinka te je, među ostalim, kazao:

''Želja je da ovo zasjedanje bude plodno i otvoreno na kojemu će članovi zasjedanja slobodno iznijeti svoja razmišljanja, osvrte i prijedloge, a sve u službi unaprjeđenja dušobrižničkoga planiranja i djelovanja u budućnosti u našoj nadbiskupiji.“

Također je upoznao članove Skupštine kako je Predsjedništvo sinode donijelo odluku da glasanje o završnom dokumentu bude provedeno u subotu, 20. studenoga, kako bi svako povjerenstvo imalo dovoljno vremena pripremiti tekstove pri tome vodeći računa i o interventima koji su napisani i izrečeni tijekom zasjedanja.

Predsjedništvo na drugom zasjedanju činili su: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, generalni tajnik Sinode vlč. Mario Bernadić te voditelj sinodskog povjerenstva za medijsko područje vlč. Josip Vajdner.

Uz njih službu moderatora obavljali su članovi pastoralnog područja čiji su materijali bili predmetom rasprave: vlč. Šimo Maršić, vlč. Mirko Šimić te Mirjana Medić.

Uvodno izlaganje imali su članovi pastoralnog povjerenstva koji su predstavili dio Radnog dokumenta kojega su pripravili, točnije brojeve od 36 do 71. Osvrnuli su se na različite vrste pastorala koji su prisutni u nadbiskupiji s konkretnim idejama njegova usavršavanja.

Tako je bilo govora o: važnosti župne zajednice, ulozi pastoralnih i ekonomskih vijeća, radu s ministrantima, pjevačima i lektorima, župnom Caritasu, pastoralu braka i obitelji s posebnim naglaskom na bolju pripravu zaručnika. Velika pažnja posvećena je i mladima te je naglašeno kako ih Crkva treba čuti i dati im povjerenje. 

Uslijedila je plodonosna rasprava u kojoj su sudjelovali članovi Skupštine te će njihove intervente razmatrati članovi pastoralnog povjerenstva kada budu radili na izradi završnog dokumenta. 

Prema kalendaru odvijanja sinodskih zasjedanja iduća sjednica, treća po redu, predviđena je za subotu, 2. listopada s početkom u 9:00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close