Premještaj

Papa Franjo 50 migranata s Cipra dovodi u Italiju

Papa Franjo je dogovorio da 50 migranata s Cipra bude premješteno u Italiju kako bi obilježio svoju posjetu tom mediteranskom otoku naredne tjedan, priopćio je vatikanski izvor u petak.
Kultura / Vjera | 26. 11. 2021. u 15:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fena / Papa s migrantima

Papa Franjo je dogovorio da 50 migranata s Cipra bude premješteno u Italiju kako bi obilježio svoju posjetu tom mediteranskom otoku naredne tjedan, priopćio je vatikanski izvor u petak.

Pedesetak migranata bit će izmješteno nakon posjete koja počinje u četvrtak, ali najvjerojatnije ne prije Božića iz logističkih razloga, dodao je izvor.

Na Cipru je glasnogovornik vlade Marios Pelekanos izjavio da je Vatikan izrazio namjeru da ponovo naseli brojne imigrante s otoka, ali Rim nije pružio nikakve detalje.

- Ovo je opipljivi izraz solidarnosti čelnika Rimokatoličke crkve s ljudima u potrebi, potvrđujući da Vatikan priznaje da se Republika Cipar sada suočava s rastućim prilivom migranata i potrebom za pravednom distribucijom migranata među državama članicama EU - kazao je on.

Istočnomediteranski otok, koji je najbliža država članica EU nemirnom Bliskom istoku, tvrdi da je preplavljen novim dolascima migranata u posljednjim godinama.

Do sada je u ovoj godini broj dolazaka migranata na Cipar porastao za 38 posto u odnosu na kompletnu 2020., tvrde otočne vlasti.

Mnogi od njih prelaze preko porozne “zelene linije” - naslijeđa primirja iz 1974. nakon turske invazije koja je uslijedila s kratkim pučem uz grčku podršku - koja dijeli otok na turski ciparski sjever i međunarodno priznati grčki ciparski jug.

Od 10.868 dolazaka u prvih deset mjeseci 2021., njih više od 9.000 stiglo ih je tom rutom. Mnogi od njih su tražitelji azila iz ratom razorene Sirije, ali je u posljednje vrijeme sve učestaliji broj tražitelja azila iz subsaharske Afrike.

Franjo bi trebao posjetiti Cipar od 2. do 4. prosinca, prije nego što dva dana provede u posjeti grčkom otoku Lesbos koji je primio brojne migrante.

Franjo, koji je učinio obranu migranata i izbjeglica kamenom temeljcem svog pontifikata, obišao je izbjeglički logor Moria na Lesbosu u 2016. i vratio se s desetkom sirijskih izbjeglica.

Logor Moria uništen je u požaru u prošloj godini i zamijenjen je drugim logorom nazvanim Mavrovouni, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close