Zapečaćena

Otvorenje džamije kod Neuma: Vjernici stižu autobusima, očekuju se tisuće

"Što se tiče samog objekta, on je za nas i dalje nelegalan i kao takav se ne može koristiti, no sigurno nećemo raditi nikakve posebne mjere da bi se stvarale tenzije", kazao je načelnik Jurković.
Kultura / Vjera | 19. 07. 2023. u 18:10 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano otvorenje Tucakovića džamije u Rabranima kod Neuma bit će upriličeno u subotu 22. srpnja, s početkom u 11:30 sati, najavljeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Stolac.

Svečanosti će prisustvovati veliki broj dužnosnika iz vjerskog, društvenog, političkog i javnog života u Bosni i Hercegovini, kao i diplomatskih misija i međunarodne zajednice.

Zapečaćena

"U tijeku su završne tehničke pripreme u džematu. Očekujemo veliki broj vjernika iz čitave Bosne i Hercegovine. Prema iskazanom zanimanju pretpostavljamo da će svečanosti prisustvovati nekoliko tisuća gostiju. Već sada imamo najavljene organizirane dolaske autobusima iz nekoliko naših gradova", istaknuo je Amer-ef. Beća, koordinator svih aktivnosti Muftijstva mostarskog u džematu Neum-Rabrani.

Podsjetimo, spomenuta džamija je zapečaćena od strane Službe za graditeljstvo Općine Neum, no traka je skinuta te su radovi uredno nastavljeni, iako se na taj način krši zakon.

"Što se tiče samog objekta, on je za nas i dalje nelegalan i kao takav se ne može koristiti, no sigurno nećemo raditi nikakve posebne mjere da bi se stvarale tenzije. Što se tiče sigurnosti građana bošnjačke vjeroispovijesti koji žive u Rabranima ona im je, kao i do sada, zajamčena, do sada nisu imali nikakvih problema. U Rabranima nije bilo incidenata, Bošnjaci su sigurni, iako neki priželjkuju incidente", rekao je ranije načelnik općine Neum Dragan Jurković.

Dana 13. srpnja održan je sastanak na kojem je razgovarano o sudbini džamije u selu Rabrani, a idući sastanak po riječima gradonačelnika zakazan je za 27. srpnja.

Stiže i Kavazović 

Iz Općine Neum ranije su naveli kako su na ovom objektu rađeni brojni građevinski radovi bez dozvole te da je općinska građevinska inspekcija u više navrata iste obustavljala zbog bespravne gradnje, odnosno zbog građenja mimo zakona i bez dozvole.

S druge strane iz Medžlisa islamske zajednice tvrde da godinama čekaju odgovore Općine Neum, koja, kako kažu, vrši opstrukcije u izgradnji ovoga objekta.

Ističu kako su džematlije ushićene i ozarene jer će ovim činom i službeno biti otvorena adaptirana džamija kao vidljivi znak organizirane zajednice, u koju su uložili mnogo zajedničkog truda i energije da, ponajprije njima, ali i svim drugim vjernicima služi na ponos i diku.

"Otvorenje džamije je naše novo rađanje i veliki mubarek za cjelokupnu Islamsku zajednicu. Sve ono što se događalo posljednju godinu oko adaptacije naše džamije uveliko je utjecalo da ona dobije na važnosti kod svih muslimana u našoj zemlji. Sreća i zadovoljstvo koje ovih dana zajedno dijelimo je utoliko veća što ćemo imati priliku ugostiti toliko važnih javnih ličnosti i što ćemo taj dan imati priliku biti domaćini našem vrhovnom vjerskom poglavaru reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću", naglasio je efendija Beća, dodavši kako će se potruditi da svi gosti budu na usluzi.

Pored reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, tijekom svečanosti prisutnima će se obratiti i mostarski muftija Selem-ef. Dedović.

Kopirati
Drag cursor here to close