Daleko od rješenja

Rasprava oko džamije u Neumu: Bošnjaci su sigurni, iako neki priželjkuju incidente

Spomenuta džamija je zapečaćena od strane Službe za graditeljstvo Općine Neum, no traka je skinuta te su radovi uredno nastavljeni, iako se na taj način krši zakon.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2023. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 13. srpnja u Općini Neum održan je sastanak kojemu su nazočili načelnik općine Neum Dragan Jurković, predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić, zamjenica federalnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić, predstavnik Islamske zajednice Amer Bećo i Emir Sadžak. Tema sastanka bila je džamija u selu Rabrani u općini Neum.

Spomenuta džamija je zapečaćena od strane Službe za graditeljstvo Općine Neum, no traka je skinuta te su radovi uredno nastavljeni, iako se na taj način krši zakon.

Rješenje se mora pronaći

"Ovaj sastanak je trebao biti održan puno ranije, te smo trebali pronaći model kako izgraditi džamiju, odnosno da vjerski objekt ne bi došao u situaciju u kojoj se trenutno nalazi, da s jedne strane imamo problem, a s druge strane rješenje koje tek trebamo pronaći. Nadam se da ćemo na idućim sastancima doći do nekih konkretnih rješenja. Ne mogu se u potpunosti složiti da smo mi zabranili nešto, ali smo morali reagirati kako smo reagirali, dalje je na Tužiteljstvu. Ukoliko je podnesena prijava neosnovana da je odbace, a ukoliko je uredna da provedu postupak do kraja i da u konačnici dođemo do rezultati koje ćemo svi morati prihvatiti".

"Islamska zajednica preuzela dio katoličkog groblja"

"Također smo upoznali zamjenicu ministra s problemom u Uskoplju, mjesto Bistrica, gdje je Islamska zajednica preuzela dio katoličkog groblja i gdje očekujemo od zamjenice ministra da reagira na način kao i u ovome predmetu. Ponavljam, smatram da se ovo trebalo riješiti i ranije budući da smo i sa ostalim vjerskim zajednicama imali razgovore s uspješnim ishodom. Od nas se očekuje da nešto ad hoc riješimo, no smatram da ad hoc rješenja nema", rekao je načelnik Općine Neum za Neum online.

"Objekt i dalje nelegalan"

"Što se tiče samog objekta, on je za nas i dalje nelegalan i kao takav se ne može koristiti, no sigurno nećemo raditi nikakve posebne mjere da bi se stvarale tenzije. Što se tiče sigurnosti građana bošnjačke vjeroispovijesti koji žive u Rabranima ona im je, kao i do sada, zajamčena, do sada nisu imali nikakvih problema. U Rabranima nije bilo incidenata, Bošnjaci su sigurni, iako neki priželjkuju incidente", rekao je načelnik.

"Današnjim sastankom razgovor je pokrenut, no smatram da je rješenje još daleko, vidjet ćemo što nam se predlaže, ali također ne želimo raditi ništa što ne bi bilo u skladu sa zakonom. Nadamo se da ćemo pronaći zakonsko rješenje koje po nama, trenutno, nije moguće, no za sada nećemo ići ni u kakve radikalne mjere vezano za objekt koji je izgrađen u Rabranima", podvukao je načelnik općine Neum Dragan Jurković.

"Zašto se išlo izgradnjom preko noći?"

Svoj komentar na današnji sastanak dala je i predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić.

"Smatram da kao lokalna zajednica poštujemo pravo svakog pojedinca na slobodu misli i vjere. Jednako tako, u duhu slobode izražavanja, želim istaknuti da se ne slažem s konstatacijom da je ovo pitanje isključivo vjersko pitanje i da nema veze s politikom. Ako je tomu tako i ukoliko se pozivamo na dijalog i uzajamno poštovanje, ukoliko želimo biti dio rješenja, zašto se išlo izgradnjom preko noći i bez odobrenja. Mišljenja sam da nitko, uključujući i vjerske zajednice, u ostvarivanju svojih prava, koja nitko ne osporava, nema pravo kršiti zakone. Danas, kada se i u općini Neum, prisjećamo stradavanja 24 pripadnika HVO-a koji su na današnji dan prije 30 godina poginuli u napadu Armije BiH, braneći prava svoga naroda, želimo zatražiti od nadležnih da se na jednak način pristupi ostvarenju prava svih naroda, dajući podršku Hrvatima Uskoplja i jasno se ograđujući i oštro osuđujući sve pokušaje širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti", za kraj je podvukla predsjednica Općinskog vijeća Neum.

Pozitivni dojmovi

"Kao koordinator na aktivnostima Islamske zajednice u Rabranima mogu reći da su dojmovi pozitivni, da postoji volja da se nađe rješenje za ovo pitanje i nadam se da će današnji sastanak rezultirati rješenjem kojim će biti zadovoljna i jedna i druga strana. Mi ćemo se potruditi da do toga rješenje i dođe. Postoje neki detalji oko kojih se moramo suglasiti, nedostaje razumijevanja i svi prilazimo problemu sa različitih strana. Ovo nije političko pitanje, ovo je problem koji direktno zazire u ljudska prava i vjerske slobode. Nastojimo našim vjernicima, turistima Neuma osigurati osnovna ljudska prava. Sam današnji sastanak je pokazatelj da postoji volja za rješenjem i idemo u tome pravcu, rekao je predstavnik Islamske zajednice". Na upit o bespravnoj izgradnji određenih dijelova vjerskog objekta rekao je da za svaki problem postoji rješenje te dalje nije komentirao.

"Dogovoren je naredni sastanak i to za 27. srpnja gdje će se sastati delegacije u kojima će biti stručnjaci kao i predstavnici vjerskih zajednica. Ono što je dobro, a to je načelnik Neuma u par navrata istaknuo, jest da postoji dobra volja. Meni osobno, nakon dvije godine odbijanja izdavanja urbanističke dozvole i suglasnosti, a nakon toga dogradnje džamije, nije dovoljno, pogotovo jer se kao zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice zalažem za zaštitu prava i sloboda".

Legalizacija objekta ili izgradnja novog?

"Uvjerena sam da će načelnik napraviti sve što je u njegovoj moći da tenzija i problema ne bude, da za sve turiste koji dođu u ovaj grad, a najviše ih je iz Bosne i Hercegovine, vrijeme provedeno u Neumu bude ugodno, uz mogućnost da koriste ono što su njihova prava, a to je pravo na izražavanje vjere obzirom da će džamija u Rabranima ovog ljeta biti znatno više posjećena, nego što je to u drugim dijelovima godine. Smatram da je besmisleno vraćat se u prošlost i istraživati tko je napravio što, potrebe postoje, a hoće li se one nadomjestiti legalizacijom ovog objekta ili izgradnjom nekog novog objekta u Neumu, to je drugo pitanje", zaključila je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić.

Na pitanje o bespravnoj gradnji rekla je "kako se žute trake pred objekt koji je vjerskog karaktera ne mogu postavljati, ti objekti imaju određenu specifičnost, to nije obična stambena zgrada. Vlast to može napraviti, ali pod uvjetom da se vjernicima osiguraju uvjeti za održavanje svojih obreda na nekom drugom mjestu. Budući da to nije omogućeno, bilo bi bolje da se sve ovo radilo sa više dogovora jer se slažem s načelnikom kada kaže da bi bilo bolje da je do ovih razgovora došlo puno ranije", izjavila je za kraj.

Kopirati
Drag cursor here to close