Stolac

Na Radimlji kod Stoca sv. Misa i komemoracija, subota 22. svibnja 2021.

U povodu 76. obljetnice spomena na Bleiburšku kalvariju održat će se prigodna komemoracija i slaviti sv. Misa na Radimlji kod Stoca
Kultura / Vjera | 19. 05. 2021. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 76. obljetnice spomena na Bleiburšku kalvariju održat će se prigodna komemoracija i slaviti sv. Misa na Radimlji kod Stoca u subotu, 22. svibnja 2021. s početkom u 18 sati za sve poginule i nestale katoličke vjernike hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Prošlih je godina u okviru obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije na stolačkim stratištima iskazana dužna počast na jednom od najvećih stradališta nedaleko od nekropole Radimlja uz mnoštvo puka, svećenstva i raznih delegacija.

Kako onavode iz Župe sv. Ilije Proroka Stolac, i ove su godine odlučili odati počast brojnim žrtvama.

''Na sjednicama prošlih godina s više načelnika hercegovačkih općina dogovoreno je da će oni sa svojom pratnjom doći i položiti vijence za stradale s područja svojih općina na ovome mjestu. Isto tako odlučeno je da se zamole naši brojni KUD-ovi da u narodnim nošnjama dođu kao počasna straža onima koji su u takvim nošnjama ovdje život položili. Zaključeno je da ćemo obavijestiti biskupa i sve svećenike da i u ovom religioznom i rodoljubnom činu sudjeluju, prema svojim mogućnostima'', navode organizatori.

Foto: PR / Na Radimlji kod Stoca obljetnica spomena na Bleiburšku kalvariju

U pozivu na komemoraciju se navodi kako su ''potkraj 2. svjetskog rata, već 1944. godine, partizani zarobili brojne hrvatske civile gdje bi se god našli, a da nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih doveli u Stolac, gdje su ih „prijekim postupkom“, tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali.

Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj ''sud'' u Stolac i tu im s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali.

Nakon prisilne šutnje (1945.-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovne grobnice ove naše mučene subraće otkrivene, i to na petnaestak mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje.

Svjedoci su konačno otkrili šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine, zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika. U novije smo vrijeme došli i do podatka o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca, navodi se u pozivu na komemoraciju.

Komemoracija će se održati u skladu s epidemiološkom situacijom

  • Euharistijsko slavlje predslavi mons. Ratko Perić, biskup u miru, a homiliju drži mr. don Nikola Menalo, sudski vikar.
  • Svibanjska pobožnost u čast Gospi na Radimlji u 17,30 sati.
  • Polaganje cvijeća i vijenaca nakon sv. Krunice, a prije sv. Mise.
  • Sv. Misa na Radimlji u 18,00 sati
Kopirati
Drag cursor here to close