Troplet

Mladi iz Mostara tragali za korijenima

Troplet za mlade organizirao studijski dan 'Potraga za korijenima'
Kultura / Vjera | 30. 10. 2017. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Tropletovih dana kulture, u subotu, 28. listopada, organiziran je studijski dan "Potraga za korijenima" koji je okupio četrdesetak mladih katolika koji su najaktivniji u mostarskim župnim zajednicama.

"'Potraga za korijenima' jednodnevno je studijsko putovanje tijekom kojega su mladi posjetili povijesne lokalitete i arheološka nalazišta, tragajući za povijesnim korijenima našeg naroda i kulture", priopćeno je iz Hrvatske kulturne zajednice Troplet.

 Troplet  / Studijski dan "Potraga za korijenima"

Studijski dan započeo je posjetom ostatcima bazilike na Crkvinama u Cimu, koji predstavljaju važan arheološki lokalitet iz ranokršćanskog razdoblja, nakon čega su mladi posjetili Radimlju, najpoznatiju nekropolu stećaka u Hercegovini.

Mladi su se potom zaputili na stari Vidoški grad, smješten na brdu Križevac iznad današnjeg središta Stoca, nakon čega su obišli i župnu crkvu sv. Ilije proroka, župni etnografski muzej i galeriju.

Put je nastavljen posjetom nekropoli Boljuni, najvećoj u stolačkoj općini, koja je smještena u istoimenom zaseoku, u selu Bjelojevići, 15 kilometara jugozapadno od Stoca.

Nakon Boljune, mladi su se zaustavili u Potkosi na Dubravskoj visoravni, u galeriji Vjeko Božo Jarak, gdje su mogli vidjeti veliki broj djela najpoznatijih hrvatskih likovnih umjetnika, čime je njihovo putovanje privedeno kraju te su se zaputili natrag prema Mostaru.

"Mladi ljudi koji su nam se pridružili u potrazi za korijenima nisu skrivali svoje oduševljenje studijskim izletom, a organizatori zadovoljstvo njihovim izraženim zanimanjem i vjeru da će u njima, a preko njih i u drugima, rasti ljubav prema baštini koja nas obvezuje", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close