Karađoz-begova medresa

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio Mostar

Osvrnuvši se na činjenicu da će država Katar financirati izgradnju sportske dvorane za potrebe Karađoz-begove medrese ministar Al Ghanim je podsjetio na drevne istine kako su neznanje i neodgoj najveći neprijatelj ljudskoj civilizaciji.
Kultura / Vjera | 14. 09. 2023. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim, koji boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, danas je u pratnji reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića i direktora Vakufske direkcije hafiza Senaida Zajimovića, posjetio Muftijstvo mostarsko.

S mostarskim muftijom Salem-ef. Dedovićem i njegovim suradnicima visoke delegacije Islamske zajednice i Države Katar susrele su se u prostorijama Karađoz-begove medrese.

Obilazak gradilišta sportske dvorane

Uz prijateljske bilateralne razgovore skupa su obišli gradilište sportske dvorane koja se, zahvaljujući značajnim financijskim sredstvima Države Katar, gradi za potrebe učenika ove škole.

U izjavi za medije ministar Al Ghanim u prvi plan je istaknuo dobrodušnost i srdačnost sugovornika s kojima se susreo tijekom posjete Bosni i Hercegovini i gostoprimstvu koje mu je ukazano.

''Duh ljudi s kojima sam razgovarao me oduševio jer odiše prijateljstvom, snagom i odlučnošću. Primijetio sam njihovu brigu za mlade generacije i posvećenost njihovom obrazovanju i zato smatram da je ovo vrlo važna posjeta'', istaknuo je ministar Al Ghanim.

Osvrnuvši se na činjenicu da će država Katar financirati izgradnju sportske dvorane za potrebe Karađoz-begove medrese on je podsjetio na drevne istine kako su neznanje i neodgoj najveći neprijatelj ljudskoj civilizaciji.

''Ako podržimo obrazovanje učenika uništit ćemo poročnost, bolesti i nesolidarnost'', prokomentirao je ministar Al Ghanim.

Katar prepoznao značaj projekta

Govoreći o važnosti izgradnje sportske dvorane direktor hafiz Aid-ef- Tulek, direktor Medrese, kaže da je od povijesnog značaja za ovu školu, jer će s ovim projektom završiti sve infrastrukturne potrebe neophodne za rad i obrazovanje nastavnog osoblja i učenika.

Muftija Dedović je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom, koja, prama njegovim mišljenju, s obzirom na to da ministar dolazi iz razvijene zemlje koja u svakom segmentu pruža punu pažnju svim građana, ima višestruki značaj, jer se događa u vrijeme kada Bošnjaci Hercegovine osjećaju brojne tjeskobe u ostvarenju svojih zakonom zagarantiranih prava i sloboda.

''Drago nam je da su naši prijatelji iz Katara prepoznali naše potrebe jer ovaj projekt je njihov doprinos ne samo Medresi već i cijelom gradu Mostaru'', kazao je muftija.

U popodnevnim satima ministar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim u pratnji svojih domaćina je posjetio Stari most i Blagajsku tekiju, dva najmonumentalnija spomenika kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, priopćila je agencija MINA.

Kopirati
Drag cursor here to close