Sveto mjesto

Izrael do kraja ramazana nemuslimanima zabranjuje posjete kompleksu Al-Aqsa

Nakon godine eskalacije izraelsko-palestinskog nasilja, napetosti su ove godine posebno visoke jer se ramazan i Pasha podudaraju.
Kultura / Vjera | 11. 04. 2023. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Židovskim posjetiteljima i turistima bit će zabranjen pristup kompleksu džamije Al-Aqse u Jeruzalemu do kraja svetoga muslimanskog mjeseca ramazana, stoji u priopćenju ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavljenom u utorak.

Prošlotjedni siloviti upad izraelske policije u Al Aqsu, koja je odande željela istjerati Palestince rezultirao je raketnim napadima na Izrael iz Gaze, Libanona i Sirije, javlja Hina.

Nakon godine eskalacije izraelsko-palestinskog nasilja, napetosti su ove godine posebno visoke jer se ramazan i Pasha podudaraju.

Izraelska vlada je i prethodnih godina donosila odluku o zabrani ulaska nemuslimanima u kompleks zadnjih 10 dana ramazana, koji bi trebao završiti 20. ili 21. travnja.

No krajnje desno orijentirani izraelski ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir pozvao je da se zabrana ove godine ne uvodi.

Napetosti su nastavljene u utorak kada su dvojica Palestinaca koja su otvorila vatru na izraelske vojnike ubijena na sjeveru okupirane Zapadne obale, što je posljednja epizoda u spirali nasilja na Bliskom istoku.

Izraelska vojska je objavila da je otvorila vatru i "neutralizirala dvojicu naoružanih napadača" koji su iz svojih vozila pucali u smjeru vojnog položaja i židovskog naselja Elona Moreha, smještenog blizu palestinskoga grada Nablusa.

U potjeri za ostalim osumnjičenicima, vojnici su na tom području otkrili više komada oružja, među kojima i dvije puške M-16, stoji u vojnom priopćenju te se ističe da među vojnicima nema ozlijeđenih.

Zapadna obalu, palestinski teritorij, godine 1967. okupirao je Izrael.

Ondje danas živi gotovo tri milijuna Palestinaca, ali i 490.000 židovskih doseljenika. Oni žive u naseljima koje UN, po međunarodnom pravu smatra ilegalnima.

Kopirati
Drag cursor here to close