Vatikan

Hoće li Ruskinja i Ukrajinka zajedno nositi križ?

Tekst meditacije koji će se čitati na 13. postaji govori o pomirenju i obnovi nakon bombardiranja.
Kultura / Vjera | 13. 04. 2022. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Vatikana da i Ukrajinci i Rusi sudjeluju u procesiji pape Franje "Križni put" u petak izazvala je trzavice s ukrajinskim katoličkim poglavarima, koji žele da se ona preispita.

Tradicionalni Križni put na Veliki petak u Koloseju sastoji se od 14 postaja, faza između osude Isusa na smrt i njegovog pokopa. Često je prilagođen tako da oni koji nose križ s jedne postaje na drugu odražavaju svjetska zbivanja.

Ovogodišnji program uključuje ukrajinsku i rusku obitelj koje nose križ na 13. postaji, u spomen na skidanje Isusa s križa nakon njegove smrti.

"Smatram takvu ideju neprikladnom, dvosmislenom i takvom da ne uzima u obzir kontekst ruske vojne agresije na Ukrajinu", rekao je glavni nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske katoličke Crkve bizantskog obreda, piše Hina.

Tekst meditacije koji će se čitati na 13. postaji govori o pomirenju i obnovi nakon bombardiranja.

Ševčuk, koji se nalazi u Kijevu i koji je pozvao Papu da posjeti ukrajinsku prijestolnicu, rekao je u izjavi u utorak da je tekst "nesuvisao, pa čak i uvredljiv, posebice u kontekstu očekivanog drugog, još krvavijeg napada ruskih trupa na naše gradove i sela".

Rekao je da je zatražio od Vatikana da preispita odluku.

U popratnoj izjavi, Ševčukov ured u Rimu rekao je da su mnogi Ukrajinci "uvjereni da će geste pomirenja između naših naroda biti moguće tek kada rat završi i oni koji su krivi za zločine protiv čovječnosti budu pravedno osuđeni".

Ukrajinski veleposlanik u Vatikanu Andrij Juraš napisao je u tvitu da dijeli Ševčukovu zabrinutost i da radi s Vatikanom kako bi pokušao "objasniti poteškoće realizacije i moguće posljedice".

Otkako je počeo rat, papa Franjo je samo eksplicitno spomenuo Rusiju u molitvama, kao na primjer tijekom posebnog globalnog događaja za mir 25. ožujka. No jasno je rekao da se protivi ruskim postupcima, koristeći riječi invazija, agresija i zvjerstva.

Većina Rusa i Ukrajinaca su pravoslavni kršćani i ove će godine Uskrs obilježiti tjedan dana kasnije od zapadnih crkava.

Fena je pak objavila kako je bliski suradnik pape Franje u srijedu je branio odluku Vatikana da Ruskinja i Ukrajinka zajednički nose križ tijekom procesije za Veliki petak. Obje žene su medicinske sestre koje zajednički rade u rimskoj bolnici.

Reagirajući na kritike, velečasni Antonio Spadaro, jezuitski svećenik u Rimu koji je blizak Franji, branio je izbor Ruskinje i Ukrajinke za učešće u svečanoj procesiji.

''Morate da shvatite jednu stvar o Papi – on je pastor, a ne političar'', izjavio je Spadaro za talijansku državnu radio mrežu RAI u srijedu.

Spadaro je odbacio sugestiju da je prizor dvije žene koje nose križ uznemirujući “jer one predstavljaju nešto što mi sada ne možemo ostvariti – to je mir”, prenosi AP.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close