Veliki petak

FOTO | Križni put: Tisuće vjernika hodočastilo na Hum

Križni put je počeo kod prve postaje u podnožju Huma uz molitvu koju je prevodio mostarski biskup Petar Palić uz koncelebraciju brojnih svećenika
Kultura / Vjera | 29. 03. 2024. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjernici grada Mostara i ove godine su godine, na Veliki petak 29. ožujka, upriličili pobožnost Križnog puta na Hum.

Križni put je počeo kod prve postaje u podnožju Huma uz molitvu koju je prevodio mostarski biskup Petar Palić uz koncelebraciju brojnih svećenika, dok su simbolični procesijski križ nosili vjernici naizmjenično sve do 14 postaje na Humu.

"Redovito se na Veliki petak okupljamo ovdje kako bismo obavili pobožnost Križnog puta. Dok razmišljamo o Isusovoj muci i smrti, naravno, da želimo s njime i s tom mukom i smrću sjediniti svoje patnje i križeve, osobne, ali i našega naroda i svijeta. Puno je nakana na koje bismo danas trebali moliti, puno je izazova u svijetu i vjerujem da će nam ova pobožnosti pomoći da se dostojno pripravimo za svetkovanje Uskrsa", kazao je biskup Palić.  

Foto: Bljesak.info / Križni put na Humu

Sve mostarske župe

Uz župljane svih mostarskih župa, crkvi Marije Majke Crkve-Katedrale, Svetog Ivana Apostola i Evanđelista, Centra-Zalik, Svetog Petra i Pavla, Svetog Mateja Apostola i Evanđelista na Rudniku, Svetog Tome Apostola na Bijelom Brijegu, Svetog Marka i Svetog Luke, Cim-Ilići, procesiji su se pridružili i branitelji i pripadnici oružanih snaga BiH.

Vjernici su predmolili pobožnost Križnoga puta predvođeni svećenicima, redovnicima i redovnicama grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Križni put na Humu

Spomen Isusove muke i smrti

Veliki petak kršćanski je spomendan Isusove muke i smrti. Na današnji dan nema euharistijskoga slavlja.

Ne zvone crkvena zvona, oltar je bez križa, oltarnika, svijeća ili cvijeća kako bi se što bolje istaknula Isusova muka i smrt.

Vjernici dolaze u crkvu kako bi razmišljali o Isusovoj žrtvi, a preko obreda doživjet će liturgiju riječi, klanjanje križu i pričest.

Današnji obred Velikog petka započinje prostracijom svećenika i poslužitelja ili klečanjem u šutnji. Nakon toga slijede čitanja, čiji je vrhunac svake godine Muka po Ivanu. Crkva nakon homilije izriče sveopću molitvu kao zaključak Službe riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close