Niz sadržaja

Obilježavanje Dana šehida u Bijelom Polju

Centralni program obilježavanja 'Dana šehida' Bijelog Polja će biti održan u subotu 24.8. od 19:45 sati na Šehidskom turbetu u Potocima.
Kultura / Vjera | 22. 08. 2019. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacija obitelji šehida Mostar Sjever zajedno sa džematima Bijelog Polja, Jedinstvenom organizacijom boraca, Organizacijom RVI i Unijom veterana iz obrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina organiziraju program povodom obilježavanja 26 godina od stradanja boraca.

"Nižu se godine. Brojimo 26-tu. To nisu godine mladosti koja živi, niti godine mladića ili djevojaka koji stasavaju. To su godine mladosti, ali one prekinute. To su godine ispunjene čežnjom, ponosom, bolom i nadom. Dvaset pet godina brojimo danas od momenta kada su naši – vaši sinovi, očevi, muževi, braća... ovu zemlju krvlju natopili, čiji miris udahnemo svaki put kada kiša natopi krševitu hercegovačku zemlju.

Čuva ga zemlja bosanska u njedrima svojim, svjesna da su joj dali ono zbog čega i danas suza majke, sestre, supruge, ili kćeri zaiskri u oku.

Zar to nije opomena da se pamti? Zar to nije poziv na nezaborav? Zar to nije razlog za ponos i prkos koji nosimo u srcu i moramo naučiti našu djecu da ga nose, jer...radi te djece danas se bijele nišani po mezarlucima Bijelog Polja i zbog te djece su pali šehidi Bijelog Polja. Za vjeru, za domovinu, za djecu i budućnost. Znaju li nam djeca šta je '24. kolovoz'? Vjerujem da ih učimo, ali da ne bismo zaboravili, podsjećati moramo", navodi se u priopćenju.

Centralni program obilježavanja 'Dana šehida' Bijelog Polja će biti održan u subotu 24.8. od 19:45 sati na Šehidskom turbetu u Potocima.

Programom je predviđeno u 15 sati okupljanje sudionika 'Marša sjećanja na šehide Bijelog Polja' ispred džamije Podgorani (sudionici će se kretati Podgorani - Humi - Lišani - Potoci - Livač). U 18:30 sati predviđeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti kod spomen ploče na lokaciji Livač-Polje. Od 20:15 sati predviđen je prigodan program i hatma dova šehidima Bijelog Polja.

Kopirati
Drag cursor here to close