Pisma

Putinlandija i Rusija nisu isto: Ruski intelektualci su protiv rata

“Vlasti su objavile da će svaka kritika izrečena na račun Rusije i rata koji ona vodi biti tretirana kao izdaja i bit će kažnjena po zakonima koji važe u ratnom stanju. Šta može učiniti pisac?“
Kultura / Umjetnost | 03. 03. 2022. u 11:42 Gloria LUJANOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mihail Šiškin, ruski pisac u emigraciji, uputio je ovih dana Otvoreno pismo, u kojem, između ostalog, navodi da “ovaj rat nije počeo sada, već 2014. Zapad to nije želio shvatiti i ponašao se kao da se ništa strašno ne dešava“.

Šiškin, dalje piše, kako se “u ime mog naroda, moje države kao i u moje lično ime, Putin čini monstruozan zločin. Putin nije Rusija. Rusija osjeća bol i stid. U ime moje Rusije i u svoje ime, molim Ukrajince za oproštaj. Isto tako znam da zbog svega što se tamo čini, nemoguće je oprostiti“.

Nepodnošljiv smrad policijskih čizama

U Putinovoj Rusiji, nastavlja Šiškin, nemoguće je disati - nepodnošljiv je smrad policijskih čizama, te dodaje da je prostor slobode govora u Rusiji odavno je ograničen samo na internet, ali sada je na djelu ratna cenzura.

“Vlasti su objavile da će svaka kritika izrečena na račun Rusije i rata koji ona vodi biti tretirana kao izdaja i bit će kažnjena po zakonima koji važe u ratnom stanju. Šta može učiniti pisac? Prije svega, on može govoriti glasno. Šutjeti znači podržavati agresora. Pobunjeni Poljaci su u 19. stoljeću ustali protiv ruskog carizma pod geslom 'Za vašu i našu slobodu!' Sada se Ukrajinci sa Putinovom armijom bore za vašu i našu slobodu. Oni brane ne samo svoje ljudsko dostojanstvo, nego i dostojanstvo cijelog čovječanstva. Ukrajina sada brani našu slobodu i naše dostojanstvo. I mi smo dužni da učinimo sve kako bismo joj pomogli“, napisao je Šiškin.

Ljudmila Ulicka: Ludilo jednog čovjeka upravlja sudbinom države

Osim Mihaila Šiškina, protiv Putinove agresije na Rusiju, javno su se oglasila i brojna velika imena ruske književnosti.

Ljudmila Ulicka, također, piše da je smatrala da će njezina generacija, rođena tijekom Drugom drugog svjetskog rata, imati sreću i da će proživjeti život bez rata sve do smrti, koja će doći, kako je obećano u Evanđelju „mirno, bezbolno i dostojanstveno“.

“Čini se da neće tako ispasti. I ne znamo u što će se svi događaji toga dramatičnog dana pretvoriti. Ludilo jednog čovjeka i njemu predanih pomagača upravlja sudbinom države. Moguće je samo pretpostaviti što će o tome biti napisano u udžbenicima iz povijesti za pedeset godina“, napisala je Ulicka.

Vladimir Sorkon: Zapad Putinu oprostio Gruziju, Krim...

Vladimir Sorokin, pak, navodi kako Putin nije odlučio vrati čitavo rusko društvo u Sovjetski – razdoblje njegove mladosti, nego da je ideologija putinizma sasvim eklektična; u njemu poštovanje prema sovjetskom ide rame uz rame s feudalnom etikom, Lenjin dijeli ložu s carskom Rusijom i ruskim pravoslavljem" – opisuje Putinove poglede pisac navodeći predsjednikovog omiljenog filozofa: monarhista i antisemita Ivana Iljina, koji je pozdravio dolazak na vlast Adolfa Hitlera kao čovjeka koji može "dokrajčiti boljševizam u Njemačkoj".

Sorokin optužuje i zapadne lidere, koji su Putinu oprostili operaciju u Gruziji, aneksiju Krima i priznanje neovisnosti Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike.

"'Novi ruski car' je bio za njih nešto poput ruske votke i ikre: nešto što osnažuje i diže vitalnost!" Jedno je sad postalo jasno: ovim je ratom Putin prešao crtu – crvenu crtu. Maska je pala, raspao se oklop ‘prosvijećenog autokrata’. Sad svi zapadnjaci, koji su simpatizirali ‘snažnog ruskog cara’, moraju zašutjeti i postati svjesni da je u Europi 21. stoljeća počeo veliki rat. Agresor je Putinova Rusija. To Europi neće donijeti ništa osim smrti i uništavanja", navodi Sorokin.

Dmitrij Bikov: Pravi rat u centru Europe bez ikakvog povoda

Dmitrij Bikov piše kako su „prekinute sve veze između nas i vlasti“, te da je naivno nadati se da će se probuditi savjest kod nekog od organizatora agresije.

“Čini mi se da u ovoj situaciji ruska vlast nema nikakvog, ni moralnog, ni jurističkog prava govoriti nešto o ukrajinskoj agresiji. Ide pravi rat, da ponovim još jednom, u centru Europe, bez ikakvog povoda“, navodi Bikov.

Ruski likovni umjetnici odustali od sudjelovanja na Venecijanskom bijenalu

Ruski kustos i umjetnici, odabrani da predstavljaju svoju zemlju na Venecijanskom bijenalu, odustali su od sudjelovanja na međunarodnoj izložbi suvremene likovne umjetnosti zbog invazije na Ukrajinu, prenijeli su organizatori Bijenala i pozdravili njihovu hrabrost.

Bivši koreograf Boljšog baleta, Aleksej Ratmanski, napustio je Rusiju u jeku postavljanja dugo očekivanog novog baleta u Boljšoju, a ugledni ruski kazališni redatelji također su napustili svoja radna mjesta, uključujući Jelenu Kovalskaju, direktoricu moskovskog Mejerholdovog centra.

“Majerholdov centar je državno kazalište i ja neću raditi za zločinačku Putinovu državu“,  napisala je Kovalskaja.

Više od 15 tisuća umjetnika Rusije potpisalo je otvoreno antiratno pismo u kojem osuđuju “rat u Ukrajini i lažni izgovor pod kojim je on izveden“. U pismu su upozorili na strašne i trajne posljedice koje bi sukob imao na rusku kulturnu industriju.

“Mi umjetnici, predstavnici kulture i umjetnosti Ruske Federacije - izražavamo apsolutnu solidarnost sa narodom Ukrajine i odlučno kažemo ‘Ne u rat!’” - što je i postao poklič na društvenim mrežama na ruskom jeziku i na prosvjedima koji se održavaju u gradovima širom Rusije i gradovima diljem svijeta.

Podsjetimo, prema informacijama kojima raspolaže OVD-info, stranica za građanska prava u Rusiji, od 24. veljače do danas, na antiratnim demonstracijama uhićeno je 7.626 osoba.

 

 

Napomena: Otvoreno pismo Mihaila Šiškina objavljeno na portalu pescanik.net u prijevodu Saše Ilića, a izjave ostalih ruskih pisaca u tekstu, priredio je i preveo rusist i prevoditelj Ivo Alebić za portal Hrvatskog društva pisaca.

 

 

Mihail Šiškin: Zločin Putinovog režima u tome to što je osramoćena cijela Rusija

“Prva asocijacija pri spomenu njezinog imena više nije ruska književnost niti glazba, već djeca pod bombama. Putinov zločin je i u tome što je zatrovao ljude mržnjom. On će otići, ali bol i mržnja mogu ostati dugo u dušama ljudi. I samo umjetnost, književnost, kultura mogu pomoći da se ta trauma prevlada. Ranije ili kasnije, diktator će okončati svoj podli bezvrijedni život, a kultura će nastaviti živjeti. Tako je bilo oduvijek, a bit će i poslije Putina. Književnost ne mora biti o Putinu, niti je dužna da objasni rat. Nemoguće je objasniti rat: zašto ljudi naređuju jednom narodu da ubija drugi. Literatura je ono što stoji nasuprot ratu. Prava književnost oduvijek je govorila o čovjekovoj potrebi za ljubavlju, a ne za mržnjom.“

 

Kopirati
Drag cursor here to close