Klub knjige Ivo Andrić

Vladimir Mićković u Mostaru se predstavio izložbom 'Ples trgovaca slasticama, začinima i amajlijama'

Vladimir Mićković je široj javnosti poznatiji kao izvođač sefardske muzike i sin poznatog mostarskog kipara Florijana Mićkovića, čiji je umjetnički rad itekako utjecao na njega.
Kultura / Umjetnost | 15. 12. 2022. u 22:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladimir Mićković, akademski kipar, slikar, grafičar i jedan od najpoznatijih balkanskih i mediteranskih glazbenika, predstavio se mostarskoj likovnoj publici izložbom "Ples trgovaca slasticama, amajlijama i začinima", koja je otvorena u Klubu knjige "Ivo Andrić" u Mostaru.

"Radove sam radio proteklih četiri, pet godina i nastajali su tijekom mojih putovanja po Mediteranu, pa čak i južnije prema Tanzaniji. Zbir od desetak radova nastao je u Maroku, Tanzaniji, na Hvaru, na Lošinju, u Italiji i Grčkoj", rekao je Mićković u izjavi za Fenu.

Osvrnuo se na jedan od radova večerašnje izložbe kazavši kako je na njemu koristio pigment koji se dobije iz posebne vrste školjke iz Maroka.

Mićković je zahvalio prijateljici iz Zagreba Hani Lukas Midžić, kiparici, dizajnerici i ilustratorici, koja je u predgovoru kataloga ove izložbe opisala njegova istraživanja u umjetnosti i glazbi.

"Njegove bilješke ne opisuju znamenitosti, nego zvukove, mirise, gustoću i materičnost zraka. Njegove boje su hrabre i bezobrazne kao cvrčci koji ti ne daju odspavati popodne. Njegovi oblici su biomorfni poput morskih stvorenja, a maštoviti poput usput sklepanih priručnih pomagala svjetskog putnika", napisala je Lukas Midžić.

Inače, Vladimir Mićković je široj javnosti poznatiji kao izvođač sefardske muzike i sin poznatog mostarskog kipara Florijana Mićkovića, čiji je umjetnički rad itekako utjecao na njega.

"Cijelo sam djetinjstvo proveo u tatinom ateljeu. Mama je bila građevinski tehničar, ustvari arhitekta, tako da je odrastanje u takvom ambijentu imalo utjecaj na mene. Živio sam taj svijet, a na ovoj izložbi se to vidi, jer sam zamislio da ona bude preslika nekog ateljea. Sama postavka, način kako su radovi izloženi podsjeća na studio", dodao je Vladimir Mićković.

Govoreći o glazbenoj umjetnosti, kazao je kako za njega svaka izložba, skica, svaki rad ili platno i skulptura predstavljaju početak rada na albumu.

"Ako na albumu imam deset pjesama, trudim se da paralelno uz kompozicije i aranžman radim po jedan likovni rad, te usklađujem tonove, boje i frekvencije", istaknuo je.

Osvrnuo se i na kulturni život Mostara, kazavši kako je primijetio da je u zadnje vrijeme dodatno oživjela glazbena, književna i kazališna scena u najvećem gradu Hercegovine.

"Završili smo nedavno rad na predstavi koju je režirao Ivica Buljan po tekstu Marka Tomaša. Trebao sam otpjevati par pjesama, ali ta priča se proširila. Dobio sam i neke glumačke zadatke, ali već sam navikao biti na sceni", zaključio je Mićković.

Vladimir Mićković rođen je 1979. godine u Mostaru. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna završio je u Zagrebu 1998. godine, a četiri godine kasnije, 2002. diplomirao je na kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stanka Jančića.

Kopirati
Drag cursor here to close