Mostar

Street Arts Festival: Edukacija mladih i unaprjeđivanje urbane kulture

Nakon revitalizacije univerzitetske zone, grafiti program se nastavlja, te organizatori najavljuju grafiti radionicu pod nazivom ''Rewrite'', koja će se održati u srijedu i četvrtak (7-8.09.) a vodit će je poznati umjetnik Zian.
Kultura / Umjetnost | 06. 09. 2022. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za unapređenje urbane kulture, suvremene i javne umjetnosti "Rezon", koja je službena platforma Street Arts Festivala Mostar ovog tjedna organizira bogat sadržaj za mlade u okvirima urbane kulture sa fokusom na grafiti umjetnost.

Proteklog vikenda je fokus festivala bio na grafiti umjetnicima, dok je centralni događaj bio gostovanje poznatog bosanskohercegovačkog umjetnika Frenkija, što je podržala kompanija Telemach.

Revitalizacija univerzitetske zone

''Podržavajući Street Arts Festival u Mostaru bliže smo cilju koji si je zacrtala Telemach fondacija, a to je ulagati u razvoj mladih i njihovu perspektivu za ostankom u BiH. Umjetnost također potiče mozak na istraživanje, što je preduvjet za inovacije, bez kojih nema napretka. Drago nam je da će zahvaljujući Street Arts Festivalu brojne Mostarke i Mostarci imati priliku uživati u umjetničkim djelima domaćih i inozemnih suvremenih umjetnika'' - istaknula je Hajdi Mostić predsjednica UO Telemach fondacije i članica Uprave Telemach BH.

Nakon revitalizacije univerzitetske zone, grafiti program se nastavlja, te organizatori najavljuju grafiti radionicu pod nazivom ''Rewrite'', koja će se održati u srijedu i četvrtak (7-8.09.) a vodit će je poznati umjetnik Zian. Prostor Udruge Rezon, na adresi Kneza Mihajla Viševića Humskog 57, pretvorit će se u umjetnički atelje za mlade koji će učiti o osnovama grafiti kulture, te će imati prilike i da se oprobaju u crtanju grafita.

Proces stvaranja murala 

Dok se iščekuje ''Rewrite'' radionica svi zainteresirani će u utorak 6. rujna imati priliku da pogledaju projekciju dokumentarnog filma ''Sky is the Limit'' francuskog autora Jérome Thomasa, koji upravo prikazuje proces stvaranja murala koji zahtijevaju od umjetnika ekstremne poteze na ogromnim visinama, aludirajući na to da im je jedino nebo granica. Projekcija će se održati u utorak, 06.09. u prostoru Udruge Rezon, s početkom u 19h.

Nakon projekcije filma a i tijekom svih događanja u samom prostoru Udruge Rezon, cilj organizatora je da se posjetitelji upoznaju, razgovaraju o urbanoj kulturi, te kroz upoznavanje sa samim umjetnicima i organizatorima promoviraju i unaprijede urbanu kulturu u gradu Mostaru i učine da ona postane svakodnevni dio građana i građanki.

Organizatori pozivaju građane i građanke da se pridruže događanjima u sklopu festivala, da posjete umjetnike koji na četiri lokacije u gradu slikaju murale, te da sudjeluju u bogatom programu koji se ovih dana događa u gradu Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close