Najava događaja

Široki Brijeg obilježava ''Noć muzeja''

Manifestacija će biti održana 26. siječnja u vremenu od 20:00 do 00:00 sati.
Kultura / Umjetnost | 22. 01. 2018. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franjevačka galerija i Muzej na Širokom Brijegu će predstaviti 89 umjetnina maloga formata i time priključiti se projektu “Noć muzeja ’18”. Dugogodišnji interes Franjevčke galerije i Muzeja je bio da postane dijelom navedene manifestacije. Kako Franjevačka galerija i muzej nije u mogućnosti tematski pratiti ovogodišnju “Noć muzeja”, uz odobrenje organizacijskog tima odlučili su predstaviti minijature iz Fundusa galerije i muzeja.

Manifestacija će biti održana 26. siječnja u vremenu od 20:00 do 00:00 sati.

U predgovoru izložbi Beat Čolak piše:

Franjevačka galerija ovom izložbom čini novi iskorak i utire staze budućim plemenitim aktivnostima i pothvatima. Iako njezina nastojanja nisu dovoljno prepoznata i priznata te unatoč svim financijskim i drugim nepotpunostima, problemima i mogućnostima za unaprjeđivanje u djelovanju, još jednom je – upravo radom i ambicijom ove galerije – Široki Brijeg uvršten na svjetsku mapu kulturnih mjesta u kojima se održava manifestacija „Noć muzeja“.

Vrijednost i atraktivnost ove manifestacije u Franjevačkoj galeriji već je odavno shvaćena, ali se ove godine prvi put uspjelo aktivno i na pravi način priključiti i organizirati izložbu upravo povodom ovoga događaja. Uz cjelokupan njezin trud i ulogu koju igra u kulturnom životu Hercegovine, prva „Noć muzeja“ samo je jedna od brojnih potvrda važnosti i vrijednosti najbogatije hercegovačke galerije za kulturni život ovoga podneblja.

Iskoristivši slobodu koju – ne namećući nikakvu temu – „Noć muzeja“ pruža, za ovu se prigodu javnosti željelo otkriti i prezentirati djela koja su uglavnom bila manje izlagana, a samim time i manje poznata. Tako je izbor pao na radove maloga formata, a neki od njih prvi put izlaze iz fundusa i nude se široj javnosti na uvid. Međutim, ta činjenica nipošto ne umanjuje njihovu vrijednost i atraktivnost. Dapače, uz dašak svježine koji unose, ovi likovni radovi posredno otkrivaju različite vrste stvaranja i nastajanja umjetničkoga djela: od ilustracija za knjige, preko skicoznih i ponekad hobističkih poteza te osobnih pobuda pa sve do minucioznih i intimnih ostvarenja koja promatrača uvlače u dubinu i otvaraju mu svu raskoš mogućnosti i poruka koje ta formatom mala djela u sebi sažimaju.

Među gotovo 70 umjetničkih imena zastupljeni su neki od najvećih stvaratelja nacionalne umjetnosti XX. stoljeća, a raznolikost likovnih vrsta, tema i stilova privlači na poseban način te iziskuje spremnost na pojedinačan pristup likovnom djelu, neuklopljenom u neku jasno strukturiranu i ograničenu cjelinu s unaprijed zadanim pretpostavkama.

Nedvojbeno se naposljetku značenje ovoga događaja i zalaganja ove institucije sabiru u tvrdnji da Franjevačka galerija u „Noći muzeja“ postaje i ostaje upravo svjetionikom kulturnoga života u našoj zajednici, koji s povišenoga mjesta neprestano pokazuje i obasjava putanje.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close