Ismet Mujezinović

Na današnji dan rođen je jedan od najznačajnijih bh. slikara

Od 1947. godine koncentrirao se na jednu veliku temu: Prelaz preko Neretve, kojoj će sve ostalo biti podređeno. Završavajući veliki ciklus Prelaz preko Neretve, završavao i svoj boravak u Sarajevu.
Kultura / Umjetnost | 02. 12. 2021. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Ismet Mujezinović (Tuzla, 2. prosinca 1907. – Tuzla, 7. siječnja 1984.)

Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara svih vremena, Ismet Mujezinović, rođen je na današnji dan, 2. prosinca 1907. godine u Tuzli.

Završio Likovnu akademiju u Zagrebu, a po njenom završetku boravi u Francuskoj, gdje pohađa povijesti umjetnosti na Sveučilištu Sorbonne. U listopadu 1926. priređuje prvu samostalnu izložbu u Sarajevu.

Isprva je pod utjecajem skupine Zemlja slikao socijalne teme (Izvlačenje mreže, 1935), potom je potkraj 1930-ih naglašenim kolorizmom slikao portrete, krajolike, vedute i figuralne kompozicije (Procesija pred crkvom, 1938).

Nakon II. svjetskoga rata, u kojem je sudjelovao, radio je socrealističke kompozicije velikih dimenzija i monumentalne freske (Prelaz preko Neretve; U slavu boraca Sutjeske). Jedan od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu.

Foto: Uluhkdnapredak.com.ba / Ismet Mujezinović, "Meša i Darka"

Za njega se može čuti da nije mnogo slikao. Proširio je svoje interese na druge oblasti naročito na književnost, kazalište i film, te studirao povijest umjetnosti.

Prije povratka u Sarajevo, gdje će se nastaniti od 1936. godine, Mujezinović se zadržava u Zagrebu, na Akademiji 1933. i u Splitu 1935. godine.

Od 1947. godine koncentrirao se na jednu veliku temu: Prelaz preko Neretve, kojoj će sve ostalo biti podređeno.

Završavajući veliki ciklus Prelaz preko Neretve sa još jednom isto tako velikom slikom Ustanka, Mujezinović je završavao i svoj boravak u Sarajevu koje napušta 1953. i preseljava se u rodnu Tuzlu.

Foto: Internet / Ismet Mujezinović, "Ustanak"

Mujezinovićevi radovi nalaze se po umjetničkim galerijama, muzejima, javnim zgradama u Bosni i Hercegovini i u privatnim zbirkama. Iza sebe je ostavio izuzetne crteže, akvarele, grafike i platna, nastala u periodu od 1925. do kraja osmog desetljeća 20. stoljeća.

Godine 1964., zajedno sa Mevludinom Ekmečićem, osnovao je Galeriju istaknutih ličnosti odnosno Galeriju jugoslavenskog portreta, prvu i jedinu takve vrste na prostorima SFR Jugoslavije.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te jedan od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu, grupe Collegium Artisticum i Udruge likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Bio je dio društva najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika: Voje Dimitrijevića, Mice Todorović, Danijela Ozme i Romana Petrovića.

Umro je u Tuzli 7. siječnja 1984. godine. U njegovu čast, međunarodni atelje, te jedna od dvije tuzlanske gimnazije nosi ime Ismeta Mujezinovića.

OPŠIRNIJE

Video: Ismet Mujezinović - galerija Tuzla
Kopirati
Drag cursor here to close