Street Arts

Mostarske ulice dobile nove boje

Osim glavnog programa, održani su i raznoliki popratni edukativni i zabavni sadržaji za sve generacije.
Kultura / Umjetnost | 10. 09. 2022. u 09:36 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je u sklopu 11. Street Arts Festivala dobio četiri nova murala, mnogo novih crteža, te instalacije svjetski priznatog umjetnika Marka Jenkinsa.

I ove godine bez honorara, brojni umjetnici iz svijeta doputovali su u Mostar kako bi sudjelovali na festivalu koji organizira Udruženje ”Rezon”, a koji raste iz godine u godinu i postaje jedan od neprepoznatljivijih u regiji.

Anadolija / Mostarske ulice dobile nove boje

“Uvertira u cijelu ovogodišnju produkciju je bila umjetnička rezidencija Marca Jenkinsa. U okviru rezidencije ovaj poznati umjetnik radio je skulpture, koje je postavio u javni prostor, na određene lokacije, a uglavnom se radilo o ruševinama i napuštenim objektima. Taj program podržalo je Američkop veleposlanstvo u Sarajevu. Počašćeni smo i zahvalni zbog prilike da surađujemo s jednim od vodećih skulptora u svijetu. Realizirali smo rezidenciju i s Bifidom iz Italije, koji je također istraživao grad i ljude, pa na osnovu toga stvorio priču realiziranu na fasadama. Ona se bavi Romima“, kazala je za Anadoliju Marina Đapić iz Udruženja ”Rezon”.

Anadolija / Mostarske ulice dobile nove boje

Osim glavnog programa, održani su i raznoliki popratni edukativni i zabavni sadržaji za sve generacije. Lokacije gdje se oslikavalo ove godine su Sjeverni logor, prostor kod Gimnazije, Centar 2, Šantićeva i Vukovarska ulica.

“U goste su nam stigli i grafiteri iz regije i inozemstva koji su u Sjevernom logoru crtali grafite upriličivši veliki grafiti jam. To je bila posebna ulična galerija. Dosad sve ide najboljim tokom i jako smo uzbuđeni i sretni što je produkcija koju dugo planiramo izašla na vidjelo. To je na baš zadovoljavajućem nivou. Prati nas OFF program. Većina programa se tiče edukacije mladih i unaprjeđenja urbane kulture. Sadržajima želimo privući što više lokalnu publiku, te da se umrežimo sa zajednicom. Imali smo i zanimljiv program u OKC-u Abrašević, kasnije i u našim prostorijama, te u petak koncert u Abraševiću. Građani nam pomažu, pa se uspijevamo izboriti sa svim problemima. Uz njihovu pomoć ovaj festival je i došao na visok nivo. Fasade ne bismo smjeli oslikavati bez njihovih dozvola“, navodi dalje Đapić.

Anadolija / Mostarske ulice dobile nove boje

Jenkins, kao ni drugi učesnici ovogodišnjeg Street Arts Festivala, ne kriju zadovoljstvo zbog boravka i stvaranja u gradu koji je za njih poseban.

“Umjetnici su zadovoljni domaćinima. Svjesni su koliko je posla za nama. I potvrdili su nam da smo jedan od boljih festivala. Ovdje im se sviđa raditi jer do izražaja dolazi njihova umjetnička sloboda. Oni osjete da radimo iz srca, pa im je tako ljepše raditi, te lakše izražavaju svoje ideje i vizije“, kazala je Đapić.

Anadolija / Mostarske ulice dobile nove boje

Tijekom Festivala u Vukovarskoj ulici organizirana je “Kava na zidiću“ s ciljem druženja sa građanima uz prisustvo gostiju iz ambasada, gradonačelnika Mostara i brojnih drugih koji su promatrali kako nastaju murali. Pored toga, u sklopu Festivala organizirane su i projekcije filmova i grafiti radionice Benjamina Čengića, kroz koje su razvijani edukativni programi u smislu da mladi uče o grafitima, umjetnosti, uličnoj umjetnosti, uz rad na osnaženju lokalne scene.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close