Muzej kanabisa

Hrvatska: Ulaznica u muzej koja se može smotati i popušiti

''Činjenica da se muzej nalazi toliko blizu policijskoj postaji puka je slučajnost'', rekao je vlasnik muzeja.
Kultura / Umjetnost | 05. 04. 2022. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz ulaznicu koja se može smotati i popušiti, novi hrvatski muzej kanabisa nudi iskustveno putovanje kroz opojnu povijest te biljke i usput odaje počast reggae glazbi i filmovima na temu marihuane, piše Hina.

Otvoren nasuprot glavnoj zagrebačkoj policijskoj postaji u Hrvatskoj, gdje je rekreativna uporaba marihuane još uvijek zabranjena, ovaj muzej posljednji je nizu neobičnih muzeja otvorenih u hrvatskome glavnom gradu, poput muzeja mamurluka, prekinutih veza i muzeja osamdesetih.

“Biljka je prisutna u povijesti čovječanstva u gotovo svim civilizacijama i nedvojbeno zaslužuje muzej“, rekao je vlasnik muzeja Tvrtko Kracun.

Višetisućljetna povijest biljke

U muzeju konoplje, posjetitelje se vodi kroz višetisućljetnu povijest biljke, koja je ispričana video zapisima, posterima i izložbenim primjercima.

Za konoplju se vjeruje da je prvi put uzgojena u središnjoj Aziji prije otprilike 10.000 godina, a otad je postala kulturno i ekonomski značajna diljem svijeta.

Biljka ima tisuće načina primjene, uključujući i proizvodnju ulja, brašna, kozmetike, životinjske hrane, tekstila, užadi i građevinskog materijala, prema muzeju.

Muzej se također usredotočio na “rekreativnu uporabu“, pored napisanih upozorenja o zdravstvenim rizicima koji prate pretjeranu konzumaciju marihuane.

U muzeju su izloženi i “bongovi“ (vodene lule za pušenje) uz opise legendarnog glazbenog festivala Woodstocka 1969. godine, iznad kojeg je lebdio “oblak“ dima marihuane, rezultat izdisaja na desetke tisuće prisutnih fanova.

Proces uzgoja

Ondje se nalazi i šator koji prikazuje proces uzgoja konoplje, s posebnim svjetiljkama i živom biljkom.

Igor Lokotar, student politologije iz Zagreba, rekao je da je očaran povijesnom pozadinom, uključujući i podatak o tome kako su vojnici Napoleona Bonapartea konoplju u Francusku donijeli iz Egipta na početku 19. stoljeća.

“To su stvari koje nikad ne učiš u školi“, rekao je. Marihuana je u Hrvatskoj dopuštena isključivo u medicinske svrhe.

Hrvatska dopušta kupovinu konoplje s udjelom od 0.2 posto THC-a, glavnog psihoaktivnog sastojka biljke. Muzej u svom predvorju prodaje i mnoge popularne proizvode koji sadrže legalan sastojak kanabidiol (CBD), poput pića, ulja i sprejeva.

''Činjenica da se muzej nalazi toliko blizu policijskoj postaji puka je slučajnost'', rekao je Kracun.

Ulaz u muzej besplatan je djelatnicima ministarstva unutarnjih poslova, zdravstva i poljoprivrede, koja su odgovorna za regulaciju konoplje.

Kopirati
Drag cursor here to close