Za medicinske svrhe

Pustinjski grad želi postati prijestolnica kanabisa

"Moj san pretvoriti je Yeruham u prijestolnica medicinskog kanabisa u Izraelu", izjavila je Ohana za ATP.
Gospodarstvo / Posao | 23. 02. 2022. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izraelskoj pustinji Negev nadaju se da će razviti međunarodni ugled prijestolnice medicinskog kanabisa. Više desetaka start-upova u Izraelu već radi s medicinskom kanabisom, a očekuje se da će nova legislativa dovesti do daljnjeg rasta tržišta.

Neki vjeruju da bi upravo kanabis mogao pomoći da se smanji nezaposlenost među 12.000 stanovnika Yerehama, 'zaboravljenog grada' na izraelskoj periferiji.

Medicinski kanabis 

Incijativu predvodi CanNegev, prva tvrtka inkubator za medicinski kanabis u Izraelu, koja pomaže razvoj manjih firmi, takozvanih start-upova.

"U Yeruhamu - zaboravljenom gradu, jednom od najudaljenijih izraelskih gradova, odlučili smo u srž našeg poslovanja staviti medicinski kanabis", kazao je Zvi Bet Or, osnivač CanNegeva.

Tal Ohana, prva ženska gradonačelnica u povijesti Yeruhama, jako je zainteresirana za to, prensi Hina. 

"Moj san pretvoriti je Yeruham u prijestolnica medicinskog kanabisa u Izraelu", izjavila je Ohana za ATP.

"Ne viđamo svaki dan rađanje novog tržišta", dodala je Ohana. "Obećala sam sama sebi da ću napraviti sve da budem među avangardom znanosti i tehnologije u ovom području".

CanNegevovo moderno sjedište, okruženo pustinjskim pijeskom, čini se poput fatamorgane i simbol je svijetle budućnosti u gradu punom stambenih blokova sagrađenih za novopridošle imigrante sredinom prošlog stoljeća. Yeruham je dio prioritetne ekonomske zone izraelske vlade koja nudi koncesije onima koji su ondje spremni na osnivanje firme.

Visoke plaće 

Ohana kaže da bi sektor kanabisa mogu preobraziti sliku njenog grada i pomoći u snižavanju broja nezaposlenih kojih tamo ima više od prosjeka, čak osam posto.

"Moj cilj je stvoriti kvalitetne poslove i ponuditi visoke plaće kako bi privukli novu populaciju radnika", rekla je.

Rekreativna upotreba kanabisa u Izraelu je ilegalna, ali se tolerira. Bez obzira na to, vlast već desetljeće potiče njezinu terapeutsku upotrebu pri liječenju teških medicinskih stanja i posttraumatskog stresa bivših vojnika.

U listopadu je izraelski parlament izglasao zakon koji bi trebao medicinski kanabis učiniti još dostupnijim. Trebao bi i proširiti tržište u koje su već uložili brojni poduzetnici, među kojima su i dva bivša izraelska premijera: Ehud Olmert koji je poslovni savjetnik UNIVO Pharmaceuticalsa i Ehud Barak boji je na čelu odbora InterCurea.

Stotinjak start-upova već se bavi kanabisom, kazala je Dana Gourevich, glavna tehnološka direktorica izraelske uprave za inovacije i dodala da je četvrtina tih tvrtki osnovana u jednoj godini, 2019.

Kopirati
Drag cursor here to close