Afrička zbirka

Duvanjska Afrika u Zadru

Kultura / Umjetnost | 01. 06. 2023. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Afrička zbirka iz tomislavgrada u Zadru

U petak, 2. lipnja, u 19 sati u zadarskom Arheološkom muzeju bit će otvorena izložba “Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad”, piše zadarski.hr. Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastajala je u drugoj polovini 20. st.

Većina predmeta koji se danas nalaze u zbirci darovi su franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada, koji su posljednjih 50 godina dio svećeničkog života proveli u DR Kongu kod naroda Luba.

Od domorodačkog stanovništva misionari su dobivali različite predmete tradicionalne afričke kulture. Pri svakom povratku s afričkog kontinenta misionari su dio darovanih predmeta donosili u europske države, prodavali ih, davali donatorima, a dio ostavljali u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu. Nakon što se u samostanu prikupila velika količina predmeta koji pripadaju različitim etničkim skupinama iz DR Konga, Ruande, Kenije i Benina, rodila se ideja o formiranju samostanske zbirke, jedinstvene u cijeloj BiH. U njoj se u većoj mjeri nalaze predmeti tradicijske domorodačke kulture naroda Luba iz DR Konga.

Kopirati
Drag cursor here to close