Na aukciji

Banksyjevo djelo "Brace Yourself!" prodano za 1,5 milijuna eura

Anonimni umjetnik stvorio je djelo 2010. za britanski bend tada poznat kao Exit Through The Gift Shop, ime koje je Banksy želio koristiti za svoj dokumentarni film iz 2010. godine.
Kultura / Umjetnost | 31. 03. 2023. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetničko djelo svjetski poznatog uličnog umjetnika Banksyja, pod nazivom "Brace Yourself!", prodano je za 2.032.000 američkih dolara (1,5 milijuna eura), što je triput više od prvotne procjene, na dražbi na kojoj je nastupio bend koji je inspirirao to djelo.

Anonimni umjetnik stvorio je djelo 2010. za britanski bend tada poznat kao Exit Through The Gift Shop, ime koje je Banksy želio koristiti za svoj dokumentarni film iz 2010. godine, javlja Hina.

Kako bi izbjegli probleme s autorskim pravima, grupa je pristala na Banksyjevu ponudu da za njih izradi sliku pod uvjetom da promijene ime.

Umjetničko djelo, velika slika na kojoj je prikazana figura smrti koja se vozi u autiću iz lunaparka, prodano je Miguelu Garciji Lariosu, vlasniku studija Rcnstrct u Hollywoodu, tijekom događaja koji je organizirao Julien's Auctions na Beverly Hillsu.

Prvotna procjena bila je 600.000 dolara (550.000 eura), a prodaji je prethodio nastup uživo grupe Brace Yourself!, predvođene pjevačicom Natalie Zalewskom.

Zalewska je prethodno izjavila novinskoj agenciji PA da se radi o prodaji radi očuvanja umjetnine kao "dijela povijesti".

Na aukciji je bio i originalni print Banksyjeve Djevojke s balonom, koji je prodan za 195.000 dolara, kao i više od 70 umjetničkih djela poznatih kao što su Bob Ross, Jim Carrey i gitarist Jane's Addiction Dave Navarro.

Početkom ožujka, "Brace Yourself!" bio je izložen u izlogu Hard Rock Cafea na Piccadilly Circusu u Londonu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close