Promocija knjige u Mostaru

"Život s crnim psom": Zbog pojačane glazbe zovemo policiju, a nasilje prešutimo

Cilj promocije je javnosti reći da nasilje nije privatna stvar i da je to nešto što se tiče svih odgovornih građana, upozorivši kako svatko ima ljudsku obvezu prijaviti nasilje, a posebno kada se tiče ranjivih kategorija, kao što su djeca.
Kultura / Knjige | 21. 12. 2021. u 21:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Život s crnim psom" autorice Sandre Pašić priča istinitu i potresnu priču o ženi koja se vraća u djetinjstvo i govori o svim oblicima nasilja koje je kao dijete proživjela.

''Knjiga govori o seksualnom, emotivnom, fizičkom i ekonomskom zlostavljanju jedne djevojčice'' – kazala je u izjavi za Fenu Edisa Demić, predsjednica Udruge za edukaciju i razvoj "Dignitet" uoči predstavljanja knjige u Mostaru.

Jako je važno, navela je, da se čuje krik žrtve.

''Svi mi često čujemo pojačanu glazbu u okruženju pa nazovemo policiju jer nas glazba uznemirava, ali kada čujemo nasilje obično prešutimo jer društvo na nasilje, nažalost, gleda kao na privatnu stvar'' – dodala je Demić.

Istaknula je kako je cilj promocije javnosti reći da nasilje nije privatna stvar i da je to nešto što se tiče svih odgovornih građana, upozorivši kako svatko ima ljudsku obvezu prijaviti nasilje, a posebno kada se tiče ranjivih kategorija, kao što su djeca.

Demić je također podsjetila kako Udruga već dugo vremena radi na prevenciji nasilja nad djecom, posebno kroz projekt "Odrastanje u sigurnom okruženju" i naglasila da knjiga Sandre Pašić govori o svemu, samo ne o sigurnom odrastanju.

Video: Knjiga 

Aida Kajan, potpredsjednica Udruge za edukaciju i razvoj "Dignitet" istaknula je kako je jedan od glavnih ciljeva promocije podići svijest javnosti u borbi protiv nasilja.

Ocijenila je kako u ovakvim slučajevima individualno nitko ne može djelovati, no važno je udružiti se i djelovati zajedno.

Knjiga govori o disfunkcionalnoj obitelji i patnji jedne djevojčice, a pisana je kroz poglede sada odrasle žene. Njegujući obitelj kao osnovnu stanicu društva, kroz ovu knjigu prepoznata je važnost posvećenosti obitelji koja je danas, kako kaže, dobrim dijelom disfunkcionalna.

''Knjiga je motivacija, upozorenje i poruka da se glasno čuje glas žrtve, da ne budemo pasivni promatrači nasilja, da svjesno i odgovorno pristupamo nasilju i zbog toga smo večeras okupljeni, kako bismo glasno govorili, apelirali i zajedno stali u kraj nasilju nad djecom i mladim osobama'' – naglasila je Kajan.

Pritom je istaknula kako je značajno, ako čujemo buku unutar stana, prijaviti je, ali da je jednako važno da se odvaže prijaviti nasilje i oni koji ga proživljavaju, pa bile to majke, kćerke ili očevi.

Promociju knjige "Život s crnim psom" autorice Sandre Pašić organizirali su Book star klub i Udruga za edukaciju i razvoj "Dignitet". Kroz svoj rad Udruga štiti i bori se za ljudska i dječja prava, unapređuje edukaciju i razvoj djeteta, ali i mladih i odraslih osoba. Usmjerena je na unapređenje mentalnog zdravlja svakog pojedinca i grupe, a posebno u vrijeme pandemije koja za sobom ostavlja brojne poteškoće i probleme.

Kopirati
Drag cursor here to close