Mladi posavski autor

''Ćudljive vode'' u Neumu

Publici u Neumu prepričavao je strašne prizore tijekom poplava 2014. godine, koje su pogodile Bosansku Posavinu, ali napomenuo i kako se Posavina trenutno suočava s masovnim iseljavanjem stanovništva.
Kultura / Knjige | 29. 11. 2021. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorani ispod Nove crkve u Neumu u nedjelju je održano predstavljanje knjige ''Ćudljive vode'' mladog posavskog autora Matiasa Zečevića.

Autor je govorio o temama koje su ga inspirirale za pisanje njegovog drugog romana.

Publici u Neumu prepričavao je strašne prizore tijekom poplava 2014. godine, koje su pogodile Bosansku Posavinu, ali napomenuo i kako se Posavina trenutno suočava s masovnim iseljavanjem stanovništva.

''Sve više je mladih ljudi koji napuštaju Posavinu. Nažalost, takva situacija je i drugdje u našoj zemlji. Često se može čuti da je to trend, pa se pitam zašto se ti isti ne potrude stvoriti nekakav novi trend kako bi mladi ostajali ovdje. Valjalo bi, malo za promjenu, da prestanu najavljivati nove ratove, izmišljati priče kako se narod bez razloga iseljava te da se konačno pođu baviti svojim poslanjem, a to je rad za dobrobit svih nas''.

Matias Zečević je podsjetio da je promocijom u Neumu predstavio knjigu duž cijele BiH. ''Predstavljanje romana otpočeo sam u Odžaku, a nakon niza promocija na red je došao i Neum''.

Prolazio sam kroz razne gradove od Save do Jadrana, družio se s mnoštvom ljudi, te stekao mnogobrojna poznanstva i prijateljstva. Svako mjesto u kojemu sam bio priča posebnu priču, od Posavine preko Središnje Bosne do Hercegovine. Mogu samo reći da svi zajedno trebamo biti ponosni na ono što imamo.“

Uz autora knjigu je predstavljala i Lucija Škurla, magistrica hrvatskog jezika i književnosti. Ona je između ostaloga rekla: ''Predstavljamo roman Ćudljive vode, a otvorile su se nebeske brane večeras iznad Neuma. Slučajnost? Jest ako znamo da je slučajnost način na koji Bog želi ostati anoniman. Roman Ćudljive vode čita se u jednome dahu jer ga zbog nepredvidljive i zanimljive fabule jednostavno ne možete ispustiti iz ruku. Pisana hrvatska riječ večeras će izbrisati kilometre između Posavine i Hercegovine jer će naša srca nakon predstavljanja ovoga romana kucati kao jedno''.

Književno druženje svojim glasom uveličala je Širokobriježanka Jelena Skoko.

Kopirati
Drag cursor here to close